Pametni BoX

Gimnazija Požega

Ideja projekta je automatizirati box psa (također se može koristiti i za bilo koju drugu životinju). Kontroliranje je moguće putem Blynk aplikacije te putem Web stranice. Box sadrži sisteme za: hranu, vodu, svjetlo, hlađenje te kameru za sigurnost da je vaša životinja nahranjena. Prednost projekta je i brzina jer je za davanje 100g hrane potrebno samo 950ms, a za pola litre vode samo 5 sekundi.

Video snimka

Izrada projekta

Dio za hranu je najvažnija stvar projekta uz dio za vodu. Prednost ovakvog izbacivanja hrane je brzina i pouzdanost. (100g –> 950ms).
Opis:
Hrana kroz cijev pada do spirale (puža) i tu se zadržava. Ako pritisnete tipku za davanje hrane na Webu odnosno u Blynk aplikaciji pokreće se motor koji okreće spiralu. Hrana putuje spiralom te ispada. Spirala je 3D printana.

Prednost ovakvog davanja vode životinji je također brzina. Da bi se natočilo pola litre vode potrebno je svega 5 sekundi.
Opis:
Spremnik vode smješten je u pozadini. Za točenje vode zadužena je pumpa. Ako pritisnemo tipku za točenje vode pokreće se pumpa te toči 0.5L odnosno 1L vode. Jedna od prednosti je to što je nemoguće pretočiti posudu za vodu, odnosno nemoguće je da dođe do prelijevanja.

Kamera trenutno služi samo za sigurnost da je vaša životinja dobila hranu/vodu. Ako pritisnete tipku "Uslikaj!" kamera slika te se slika pohranjuje na SD karticu.

Svjetlo se pali putem Blynk aplikaciji ili Weba. Služi vam da biste i po mraku mogli vidjeti životinju ali isto tako kako bi i ona bolje vidjela.
Svjetlo je napravljeno tako da ne smeta radu kamere.

Ventilatori su napravljeni da se pale automatski, a služe za hlađenje.
Po ljetu za velikih vrućina vašoj životinji bude vruće jednako kao i vama te joj hlađenje ne bi bilo loše. Trenutno je isprogramirano da se ventilatori pale ako je temperatura veća od 35°C a gase tek kad temperatura padne ispod 35°C.

Mobilna aplikacija

Putem Blynk aplikacije moguće je nahraniti životinju, natočiti joj vode, upaliti svjetlo te vidjeti trenutnu temperaturu unutar kućice. Uz to može se vidjeti je li hlađenje trenutno upaljeno ili ugašeno. Blynk aplikacija također omogućuje obavještavanje putem mail-a ako je niska razina vode.

Kontroliranje putem weba omogućuje isto što i Blynk, napravljeno je isključivo radi mogućnosti izbora. Nekome će se više svidjeti Web dok će se nekome više svidjeti Blynk. Vi birate!

Ako je niska razina vode dolazi obavijest na mail kako biste znali da morate natočiti još vode.

Shema projekta

2 Arduino MKR1000 su spojena tako da serijski komuniciraju. Ako se spojite na Web i pritisnete tipku Arduino2 komunicira s Arduino1 koji onda pali/gasi pojedini dio. Ako pak pošaljete naredbu putem Blynk aplikacije odmah ju preuzima Arduino1 koji je zadužen za paljenje/gašenje svakog dijela. Izuzetak je Arduino UNO koji serijski ne komunicira s prethodna dva Arduina nego samo prima naredbu kada da napravi fotografiju i pohrani ju.

Shemu ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Arduino program

Arduino program ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Arduino program ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Arduino program ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Autori

Projekt su izradili Ivor Kakuk i Marin Francuz uz mentorstvo Sanje Grabusin iz Gimnazije Požega.

Projekt je prijavljen na temu: Internet of Things: Kućni ljubimci i domaće životinje.

Drugi projekti