Micro:bit radionice u knjižnici

Dragi knjižničari,

na ovoj stranici izdvojili smo tečajeve koje možete provoditi sa svojim korisnicima u obliku radionica.

Redovito ćemo ažurirati materijale i otvarati nove tečajeve.

Svaki tečaj sadrži materijale za radionicu od 60 do 90 minuta.

Na kraju svakog tečaja korisnici će moći pristupiti anketi putem koje će vrednovati radionicu (tečaj) te označiti u kojoj knjižnici su sudjelovali na radionici. Molimo Vas da naglasite korisnicima da svakako ispune anketu zbog evidencije polaznika i radi toga da osvoje bedž.

Koraci u provođenju radionice

1. Registracija/prijava korisnika

Na početku radionice uputite korisnike na edukacijski portal Izradi! kako bi se korisnici najprije registrirali na njemu. Korisnici koji već imaju korisnički račun moraju se samo prijaviti.

 

2. Pristupanje tečaju

Nakon registracije/prijave uputite korisnike na web adresu tečaja. Informacija o tome se nalazi uz opis svakog tečaja. Adresu im možete ispisati na papirić ili prikazati preko projektora.

 

3. Provođenje radionice

Korisnici samostalno mogu pratiti korake po lekcijama u tečaju, a Vi im pritom možete pomagati. Također, možete provoditi radionicu s cijelom grupom polaznika tako da ih Vi vodite korak po korak u tečaju uz objašnjavanje i pokazivanje postupka programiranja.

 

4. Anketa

Na kraju svakog tečaja polaznik radionice će imati pristup anketi. Kroz anketu će moći vrednovati radionicu. U slučaju da provodite radionicu po Vašoj želji, koja nije na ovoj stranici navedena, neka korisnici i tada ispune anketu te u njoj označe “Ostale radionice”. Ispunjavanjem ankete, korisnik osvaja bedž.

Poveznica na anketu za korisnike glasi: https://bit.ly/radionica-knjiznica-anketa.

Tečajevi za korisnike

Uvodni tečaj o micro:bitu

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Početna radionica o dijelovima i karakteristikama micro:bita. Izradom jednostavnih programa polaznici upoznaju osnovne funkcionalnosti micro:bita.
URL: https://bit.ly/microbit-1

Senzori micro:bita

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Radionica o temperaturnom i svjetlosnom senzoru micro:bita. Polaznici izrađuju dva zanimljiva projekta. U prvom projektu micro:bit koriste kao digitalni termometar koji će ih upozoravati kada izmjerena temperatura prijeđe zadani prag. U drugom projektu micro:bit postaje detektor uljeza kojim se prati koliko puta je bio izložen jakom svjetlu.
URL: https://bit.ly/microbit-2

Mjerenje vremena

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Napredna radionica o mjerenju i prikazivanju vremena na micro:bitu. Kroz 3 projekta polaznici tečaja programiraju micro:bit da postane štoperica, mjerač vremena i sat.
URL: https://bit.ly/microbit-3

BOSON projekti

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Napredna radionica programiranju i korištenju modula iz BOSON seta. Sastoji se od 8 kreativnih projakata od kojih svaki možete održati kao jednu samostalnu radionicu.
URL: http://bit.ly/boson-1

Osnovno o micro:Maqueen Lite robotu

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Uvodna radionica o micro:Maqueen Lite robotu na kojoj se korisnici upoznaju s osnovnim značajkama robota i izrađuju jednostavne programe (uključivanje i isključivanje svjetlećih dioda, kretanje i sviranje).
URL: http://bit.ly/micromaqueen-1

micro:Maqueen Lite na stazi

Trajanje: 60 – 90 minuta
Oprema: micro:bit,USB kabel, računalo, pristup Internetu
Opis: Napredna radionica o micro:Maqueen Lite robotu sa 4 zanimljiva projekta u kojoj korištenjem više senzora i komponenata korisnici uče programirati da robot  izvršava zadatke i kreće se po stazi..

URL: http://bit.ly/micromaqueen-2

Edukacije za knjižničare

Online edukacija o građanskoj znanosti

Klikom na poveznicu ovdje pristupit ćete online tečaju o građanskoj znanosti koji spada u 2. ciklus edukacije u sklopu projekta “Digitalne knjižnice za lokalni razvoj”.