Zaštita prirode u RH – Nacionalni parkovi i parkovi prirode

Izradite program kojim učenici na zabavan način mogu učiti o hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Korištenje s učenicima
Predmet Priroda
Razred 6., osnovna škola
Polugodište 1.
Nastavna cjelina

Životne zajednice šuma

Tema Zaštita prirode u Republici Hrvatskoj
Ključne riječi kategorije zaštite, nacionalni parkovi, strogi rezervati, parkovi prirode, zaštićene biljke i životinje
Ideja i izrada materijala Dalia Kager

U ovoj igri nije cilj znati nabrojati nazive nacionalnih parkova i parkova prirode (ali je preduvjet igranja), već to da učenici postavljanjem pitanja u pokušaju otkrivanja koji nacionalni park se ispisuje na njihovom micro:bitu, koriste znanje o području u kojem se park nalazi, koje zaštićene biljne i životinjske vrste tamo žive i slično. Ujedno vježbaju i komunikaciju, suradnju, razvoj logičkog mišljenja (kroz osmišljavanje pitanja).

Igrati mogu u paru ili u skupini. Učitelj može prilagoditi program tako da popis sadržava samo nazive nacionalnih parkova ili samo parkova prirode, a može se i kombinirati oboje. Također, može i smanjiti broj parkova na popisu pa se orijentirati samo na one koji se nalaze u regiji u kojoj žive i slično.

Učenici pomoću ponuđene datoteke mogu vježbati na razne načine: na redovnoj nastavi također možemo koristiti micro:bit s danom datotekom. Jedan je način da na kraju sata, nakon obrađenog nastavnog sadržaja, napravite igru/natjecanje između učenika. Učenici će igrati u parovima ili skupinama, kod kuće, s nekim od ukućana ili školskim kolegom, na dopunskoj ili dodatnoj nastavi.

Upute za izradu programa

Detaljne upute za izradu ovog programa možete preuzeti u PDF dokumentu  ovdje.

Isprobajte i preuzmite

Pri pokretnaju micro:bita ispisuje se znak upitnika te počinje odbrojavanje od 3 do 0 i prikazuje se znakovni niz – naziv jednog nacionalnog parka ili parka prirode.

Ako je micro:bit okrenut zaslonom prema dolje počinje se ispisivati drugi naziv parka s popisa ili ako je došao do kraja popisa, ispisuje se poruka game over.