Višekratnici

Izradite program koji će pritiskom na tipku A slučajnim odabirom generirati broj od 0 do 100, a zatim će se uzastopnim pritiskanjem tipke B ispisivati višekratnici tog broja.

Korištenje s učenicima
Predmet Matematika
Razred 5., osnovna škola
Polugodište 1.
Nastavna cjelina Djeljivost prirodnih brojeva
Tema Višekratnici i djelitelji
Ključne riječi višekratnik
Ideja i izrada materijala Antonija Horvatek

Učenici pomoću ponuđene datoteke mogu vježbati na razne načine:

Vježbanje nabrajanja višekratnika samostalno kod kuće.

Na dopunskoj ili na redovnoj nastavi nastavi učenici mogu vježbati u paru. Tada jedan micro:bit koriste dva učenika (mogu i tri, ako imamo neparan broj učenika). Prvo se igrom par-nepar odluči tko će prvi u ruci držati micro:bit i započeti igru, nazovimo ga – učenik A. Taj učenik treba stisnuti gumb A i oba učenika pogledaju koji je zadani broj. Nakon toga učenici naizmjenice nabrajaju (redom) višekratnike zadanog broja, a učenik A nakon svakog odgovora (i svog i od drugog učenika) pritisne gumb B da se provjeri odgovor. Kad jedan učenik pogriješi, drugi učenik dobiva bod (zapišu ga na papir). Tada micro:bit uzima drugi učenik i igru počinju od početka – pritiskom na gumb A bira se novi broj.

Igra u paru, kao i samostalna vježba mogu se organizirati na kraju sata nakon obrade gradiva ili na početku nekog od sljedećih sati.

Micro:bit možemo iskoristiti i za zadavanje domaće zadaće. Npr. učenicima možemo reći da si pomoću micro:bita zadaju neki broj (pritiskom na gumb A), zapišu ga u bilježnicu i nakon toga napišu barem 7 višekratnika tog broja. Rješenja si trebaju provjeravati pritiskom na gumb B. Na taj način si trebaju zadati i riješiti npr. 10 zadataka.

Upute za izradu programa

Detaljne upute za izradu ovog programa možete preuzeti u PDF dokumentu  ovdje.

Isprobajte i preuzmite

Pritiskom na tipku A  ispisuje se nasumičan broj između 0 i 100.

Svakim pritiskom na tipku B ispisuje se jedan višekratnik tog broja.