Uvodno o micro:Maqueen Lite robotu

Micro:Maqueen Lite je edukacijski robot koji omogućava jednostavan i zabavan ulazak u svijet robotike. Upravljan je micro:bitom te tako ima sve njegove funkcionalnosti poput ispisa na zaslonu, bežične komunikacije, mjerenja temperature, svjetla, nagiba i ostalih. Sadrži i dodatne senzore kojima prati stanje okoline u kojoj se nalazi. Posebno je dizajniran kako bi korisnici što jasnije razumjeli programirati i naučili logično razmišljati kroz zabavu i igru. Nastao je u suradnji DF Robot-a i BBC-a. Set sadrži 7 dijelova koji se moraju složiti prema uputama dobivenim u kutiji kako bi robot bio spreman za korištenje. Za programiranje i rad robota potreban je i micro:bit koji se postavlja u poseban dio na samom robotu.

Dijelovi micro:Maqueen Lite robota

Izvor: DFROBOT

Sa stražnje strane robota nalazi se prekidač kojim robot uključujemo i isključujemo. Za napajanje robota potrebne su 3 AAA baterije.

S gornje strane robota nalazi se zujalica koja služi za reproduciranje zvuka, dvije crvene svjetleće diode koje se mogu programirati kao analogne ili kao digitalne komponente, priključak za micro:bit te priključci za ostale dodatke. Ultrazvučni senzor može detektirati prepreku na udaljenosti do 4 metra.

S donje strane robota nalazi se treći kotač, senzori za praćenje linije i 4 RGB svjetleće diode. Senzori za praćenje linije služe za detektiranje podloge na kojoj se robot nalazi. Ako se nalazi na crnoj podlozi, vrijednost očitanja senzora je 0, a na bijeloj podlozi 1.

S obzirom na to da je robot upravljan micro:bitom za programiranje se koristi MakeCode Editor. MakeCode Editoru je moguće pristupiti putem internetske stranice: https://makecode.microbit.org/ ili putem Microsoft Store, Google Play-a ili App Store-a gdje možete preuzeti micro:bit aplikaciju. MakeCode Editor je softver za grafičko programiranje pomoću blokova, no moguće je programirati i pisanjem vlastitog koda unutar JavaScript ili Python programskog jezika.