Uvodno o micro:Maqueen Plus robotu

Micro:Maqueen Plus je edukacijski robot koji omogućava jednostavan i zabavan ulazak u svijet robotike i programiranja. Upravljan je micro:bitom te tako ima sve njegove funkcionalnosti poput ispisa na zaslonu, bežične komunikacije, mjerenja temperature, svjetla, nagiba i ostalih. Sadrži i dodatne senzore kojima prati stanje okoline u kojoj se nalazi. Posebno je dizajniran kako bi korisnici što jasnije razumjeli programirati i naučili logično razmišljati kroz zabavu i igru. Nastao je u suradnji DF Robot-a i BBC-a. U setu, robot već dolazi sklopljen za korištenje, potrebno je samo spojiti ultrazvučni senzor. Za programiranje i rad robota potreban je i micro:bit koji se postavlja u poseban dio na samom robotu.

Micro:Maqueen Plus je naprednija varijanta micro:Maqueen Lite edukacijskog seta. Ova unaprijeđena varijanta ima naprednije upravljanje, veći kapacitet napajanja i uključuje sve priključke za dodatne senzore.

Hardver
Softver

Postoje dva softvera za programiranje micro:bita za upravljanje micro:Maqueen robotom.

MakeCode Editor je softver za grafičko programiranje pomoću blokova, no moguće je programirati i pisanjem vlastitog koda unutar JavaScript ili Python programskog jezika. Moguće mu je pristupiti putem internetske stranice: https://makecode.microbit.org/.

Mind+ je grafički softver za programiranje u kojem se program izrađuje povlačenjem i spajanjem blokova kôda. Moguće ga je preuzeti na osobno računalo ili pametni uređaj putem poveznice: http://mindplus.cc/en.html.

Programirati se može način kretanja robota, rad motora, komunikacija među micro:bitovima, uključivanje i isključivanje svjetlećih dioda i zujalice, izvršavanje određenih radnji temeljem očitanja senzora i drugo.

Napajanje

Za napajanje samog robota možete koristiti četiri AA baterije koje možete pronaći u svakoj trgovini.

Može se nabaviti i kućište za 18650 litij punjivu bateriju koje se postavi umjesto trenutnog kućišta za AA baterije.

AA baterija

18650 baterija