Uvod u IoT

Što ćemo naučiti:

– Što je IoT
– Koju IoT platformu ćemo koristiti
– Kako radi Blynk

Internet of Things, odnosno Internet stvari na hrvatskom, je platforma odnosno tehnologija koja omogućava povezivanje tehničkih uređaja putem interneta kako bi se omogućila njihova međusobna interakcija i time postigla integracija u veći sustav ili „pametno“ povezano korištenje uređaja.
Mogućnosti i uporaba IoT tehnologije su vrlo velike, a danas svjedočimo pojavi IoT tehnolgije u svakodnevoj potrošačkoj elektronici poput frižidera, perilica za pranje rublja, pećnica, ali i u drugim granama tehnike – automobilima, satovima itd.
U kontekstu ovog projekta razrađivati ćemo IoT projekte i izrađivati projekte kojima ćemo upravljati putem interneta i to na način da mobilnom aplikacijom možemo upravljati uređajima koji su spojeni na naš Arduino ili pak očitavati stanje senzora koji su na njega spojeni te prikazivati njihove vrijednosti na aplikaciji.
Postoje različite platforme koje omogućavaju interakciju Arduina i mobilnih uređaja, ali mi ćemo u ovom projektu korisititi Blynk platformu. Više o platformi možete pogledati na linku: http://www.blynk.cc/

Kako bi najjednostavnije stekli dojam o kakvoj se platformi radi pogledajte kratki intro video.

Način rada Blynka prikazan je na sljedećoj slici:

Izradom sučelja u Blynk aplikaciji omogućena je direktna komunikacija aplikacije i našeg Arduino hardvera putem Blynkovog cloud sustava. Za uspostavu komunikacije nije potrebno računalo. Dodatno, obzirom da koristimo Arduino MKR1000 koji već u sebi ima integriranu mogućnost povezivanja na WiFi nije nam potreban nikakav dodatni hardver.