Uvod u IoT

Što ćete naučiti:

– Što je IoT
– Koju IoT platformu koristiti
– Kako radi Blynk aplikacija

Internet of Things, odnosno Internet stvari na hrvatskom, je platforma odnosno tehnologija koja omogućava povezivanje tehničkih uređaja putem interneta kako bi se omogućila njihova međusobna interakcija i time postigla integracija u veći sustav ili „pametno“ povezano korištenje uređaja.
Mogućnosti i uporaba IoT tehnologije su vrlo velike, a danas svjedočimo pojavi IoT tehnolgije u svakodnevoj potrošačkoj elektronici poput frižidera, perilica za pranje rublja, pećnica, ali i u drugim granama tehnike – automobilima, satovima itd.
U kontekstu ovog projekta razrađivati ćete IoT projekte i izrađivati projekte kojima ćete upravljati putem interneta i to na način da mobilnom aplikacijom možete upravljati uređajima koji su spojeni na Arduino ili pak očitavati stanje senzora koji su na njega spojeni te prikazivati njihove vrijednosti na aplikaciji.
Postoje različite platforme koje omogućavaju interakciju Arduina i mobilnih uređaja, a u ovom projektu se koristi Blynk platforma. Više o platformi možete pogledati na linku: http://www.blynk.cc/

Kako bi najjednostavnije stekli dojam o kakvoj se platformi radi pogledajte kratki video.

Način rada Blynk aplikacije i Arduina prikazan je na slici.

 

Izradom sučelja u Blynk aplikaciji omogućena je direktna komunikacija aplikacije i Arduino hardvera putem Blynkovog cloud sustava. Za uspostavu komunikacije nije potrebno računalo. Dodatno, obzirom da koristite Arduino MKR1000 koji već u sebi ima integriranu mogućnost povezivanja na WiFi nije potreban nikakav dodatni hardver.