Uvod – Višebojne svjetleće diode

Što ćemo naučiti:

– Što su višebojne diode

– Kakve vrste višebojnih dioda postoje

Osim jednobojnih postoje i višebojne svjetleće diode. One su zapravo spoj više dioda u jednom kućištu. Najčešće se izvode u tri boje – crvenoj, zelenoj i plavoj, pa su iz engleskih naziva tih boja (red, green i blue) dobile naziv RGB diode.

Na sljedećoj slici prikazan je tipični izgled RGB dioda:

RGB diode imaju 4 izvoda i mogu se naći u dvije izvedbe – diode sa zajedničkom anodom i dioda sa zajedničkom katodom. Kod RGB dioda sa zajedničkom anodom, anode svih triju dioda koje se nalaze u jednom kućištu spojene su zajedno na jedan izvod – zajedničku anodu, a kod RGB dioda sa zajedničkom katodom, katode svih triju dioda koje se nalaze u jednom kućištu spojene su zajedno na jedan izvod – zajedničku katodu.

Kako vidite na gornjoj slici, RGB diode mogu se koristiti kao samostalni elementi ili kao modul pripremljen za spajanje na Arduino. Moduli osim RGB dioda na sebi imaju najčešće i otpornike kako bi module mogli spojiti direktno na Arduino bez potrebe za spajanjem dodatnih komponenti. U ovim primjerima koristiti će se gotovi moduli u spoju zajedničke katode.

Kada koristite elemente obratite pozornost na redoslijed njihovih izvoda obzirom da on nije standardiziran. Kraj svakog izvoda na samom modulu će pisati oznaka – R za crvenu diodu, G za zelenu i B za plavu. Zajednička anoda biti će obilježena znakom minusa (-) ili oznakom GND.