Prvi program za mBot

Otvorite mBlock program, odaberite mBot kao uređaj za koji izrađujete programski kôd te uključite i povežite mBot s računalom i odaberite opciju Connect.

Želite da robot samostalno izvršava program koji ćete izraditi pa u mBlocku odaberite Upload način rada.

Sučelje mBlock programa

Prije izrade programskog kôda, upoznajte se s dijelovima sučelja mBlock programa.

Na lijevoj strani, označeno crvenom bojom, nalazi se prostor za upravljanje uređajima. U prostoru gdje je panda možete pratiti ispis vrijednosti koje robot iščitava svojim senzorima kada se nalazi u Live načinu rada.

Zelenom bojom je označen dio gdje se nalaze kategorije naredbi. Osim već postojećih kategorija, opcijom exstension otvara se Exstension center iz kojeg je moguće dodati kategorije za dodatne senzore.

Na desnoj strani, označeno žutom bojom, nalazi se prostor za izradu programa povlačenjem i spajanjem blokova naredbi.

Zadatak

Izradite program kojim svjetleće diode na robotu izmjenjuju crvenu i zelenu boju, svaka u trajanju 1 sekunde.

Uputu za izradu zadatka pogledajte u videu ili proučite u materijalima u nastavku lekcije.

1. korak

Iz kategorije Events uzmite blok when mBot(mcore) starts up i odvucite ga u prostor za izradu programa.

2. korak

Kako bi se izmjena boja svjetlećih dioda odvijala cijelo vrijeme, potrebno je iz kategorije Control odabrati naredbu forever te ju nadovezati na blok when mBot(mcore)starts up.

3. korak

Unutar forever petlje stavite naredbu turn on all light with color red 255 green 0 blue 0 koja se nalazi u kategoriji Show. Ovom naredbom će svjetleće diode svijetliti crvenom bojom.

4. korak

Svjetleće diode trebaju svijetliti crvenom bojom samo 1 sekundu pa iz kategorije Control uzmite naredbu wait 1 seconds.

5. korak

Svjetleće diode trebaju nakon crvene boje zasvijetliti zelenom bojom. Desnim klikom miša pritisnite na naredbu turn on all light with color red 255 green 0 blue 0 i odaberite opciju Duplicate. Ovime ste duplicirali odabranu naredbu i sve naredbe spojene na nju.

6. korak

Ovime ste duplicirali naredbe turn on all light with color red 255 green 0 blue 0 i wait 1 seconds. Spojite ih s prethodnim naredbama.

7. korak

Preostaje još samo u drugoj naredbi turn on all light with color red 255 green 0 blue 0 u polje za crvenu boju upisati vrijednost 0, a u polje za zelenu boju upisati vrijednost 255. Sada će svjetleće diode izmjenjivati crvenu i zelenu boju svjetla i time je program gotov.

8. korak

Prebacite izrađeni program na robot opcijom Upload koja se nalazi u prostoru za upravljanje uređajima. Pričekajte da se izvrši prebacivanje programa.

Kada postupak završi robot započinje s izvođenjem programa i na njemu se izmjenjuju crvena i zelena boja svjetlećih dioda.

Spremanje programa na računalo

Na robot se može pohraniti samo jedan program u jednom trenutku. Svaki put kada prebacite novi program onaj stari će biti prebrisan.

Izrađeni program možete spremiti na računalo kako biste ga kasnije opet mogli prebaciti na robot.

U alatnu traku mBlocka, u polje gdje piše Untitled upišite naziv Prvi program.

Pritisnite na opciju File i odaberite Save to your computer.