Micro:bit u različitim položajima

Programirajte micro:bit tako da se na njegovu zaslonu uključuju svjetleće diode ovisno o položaju u kojem držite micro:bit. Tako ćete pobliže upoznati kako funkcioniraju naredbe on screen up, on screen down, tilt left, tilt right, logo up i logo down.

Program izradite u MakeCode editoru koji se nalazi ovdje.

Upute za izradu programa

1. korak

Potrebne naredbe za detektiranje položaja u kojem je postavljen micro:bit nalaze se u Input kategoriji. Ne možete ih pronaći na popisu, ali odaberite on shake naredbu i smjestite ju u prostor za programiranje. Kliknite na strelicu uz shake i otvorit će se izbornik u kojem možete odabrati potrebne naredbe.

2. korak

Odaberite najprije screen up naredbu te kopirajte tu naredbu 5 puta i izmijenite svaku kako biste dobili preostale željene naredbe (screen down, tilt left, tilt right, logo up i logo down). Time ste započeli blokove programa koji će se izvršavati kada micro:bit postavite u točno određen položaj.

3. korak

U svaku naredbu smjestite show leds i označite diode koje će svijetliti. U naredbi on screen down smanjite intenzitet svjetla na 100 naredbom set brightness iz kategorije Leds.

Program sada prebacite na micro:bit i isprobajte ga.