Instalacija Blynk i WiFi101 knjižnica za Arduino

Što ćete naučiti:

– Kako instalirati knjižnicu u Arduino programskom okruženju

Kako biste na jednostavniji način mogli koristiti razne dodatke na Arudinu, primjerice spajali se na Internet, upravljali tekstualnim i grafičkim LCD ekranima, očitavali senzore, koriste se knjižnice (eng. Library). Knjižnice omogućavaju da bez znanja o pozadinskom protokolu komunikacije i drugim tehničkim aspektima koristite dodatni hardver s Arduinom.

Za korištenje Blynk aplikacije s Arduinom, osim Blynk knjižnice potrebna vam je i WiFi101 knjižnica. Pratite sljedeće korake za instalaciju pojedine knjižnice.

Blynk knjižnica

Kako bi Arduino MKR1000 povezali s internetom i Blynk aplikacijom instalirajte Blynk knjižnicu. Instalaciju knjižnica obavljate koristeći Library Manager unutar Arduino programskog sučelja. Kliknite na Sketch, potom odaberite Include Library i onda na Manage Libraries…

Nakon otvaranja Library Managera u Search polje upišite Blynk, potom kliknite na Blynk rezultat i za instalaciju kliknite na Install. Nakon nekoliko trenutaka knjižnica će se instalirati.

Uz svaku knjižnicu dolaze primjeri za njezino korištenje. Kako bi provjerili uspješnost instalacije provjerite prikazuju li se primjeri klikom na File, zatim Examples i provjerite postoji li na dnu popisa Blynk kategorija.

WiFi101 knjižnica

Ova knjižnica omogućuje bežično povezivanje Arduina MKR1000 s internetom. Instalaciju knjižnice obavite koristeći Library Manager unutar Arduino programskog sučelja (Sketch -> Include Library -> Manage Libraries…). Nakon otvaranja Library Managera u Search polje upišite WiFi101, potom kliknite na WiFi101 rezultat i za instalaciju kliknite na Install. Nakon nekoliko trenutaka knjižnica će se instalirati.

U sljedećem edukacijskom materijalu izradit ćete prvi primjer korištenja Blynk aplikacije i vaš prvi IoT projekt.