Elektronički moduli

MegaPi je glavna upravljačka pločica posebno dizajnirana za mejkere i prilagođena za korištenje u edukacijske svrhe. Bazirana je na Arduino MEGA 2560 i podržava programiranje s Arduino IDE. Može ju se podijeliti na šest funkcijskih područja što omogućuje povezivanje s različitim plug-in modulima za upravljanje motorima i senzorima te za uspostavljanje bežične komunikacije. MegaPi ima snagu za pokretanje motora kojom može istovremeno pokretati deset servo motora ili osam DC motora.

Žiroskopski senzor je modul za procesuiranje pokreta. Može ga se koristiti za mjerenje kutne brzine i ubrzanja robota ili nekog drugog uređaja. Razvijen je na MPU-650 te može procesuirati kompleksne algoritme fuzije gibanja kombiniranjem 3 osi žiroskopa, 3 osi akcelerometra i digitalnog procesora pokreta. Ovaj senzor može se koristiti s enkoder motorom pri izradi robota koji samostalno održava svoju ravnotežu.

Radni napon: 5V DC

Senzor kutne brzine: 131 LSBs/dps

Ultrazvučni senzor je elektronički modul za mjerenje udaljenosti robota od nekog drugog objekta (prepreke). Može detektirati prepreke na udaljenosti od 3 do 400 cm (pod kutom od 30′). Povezuje se na port sa žutom oznakom.

Radni napon: 5V DC

Senzor za praćenje linije ima dva senzora od kojih oba sadrže dva dijela – LEDicu za emitiranje infracrvenog svijetla te fototranzistor koji je na njega osjetljiv. Pomoću tog senzora može se isprogramirati da se robot kreće po crnoj liniji na bijeloj podlozi i obrnuto na visini senzora od 1 do 2 centimetra od podloge.

Radni napon: 5 V DC

Me Shutter je posebni modul dizajniran za implementiranje mogućnosti za automatsko fotografiranje putem digitalne SLR kamere. Koristi se za fotografiranje pojava velike brzine (high speed photo) ili za snimanje videa i fotografija kontroliranjem vremena (za ubrzane snimke). Ovaj se modul povezuje na port s plavom oznakom te se posebnim kabelom povezuje s kamerom.

Me RJ25 Adapter modul pretvara standardni RJ25 port u šest pinova (VCC, GND, S1, S2, SDA i SCL) koji se iz Makeblock porta mogu povezati s elektroničkim modulima drugih proizvođača.

Slikovni materijali preuzeti su iz priručnika koji dolazi u setu Ultimate 2.0.