Micro:bit globalni izazov

Koristeći se BBC micro:bitom, dizajnirajte i napravite rješenje za problem koji utječe na vas i vašu zajednicu ili drugu zajednicu negdje u svijetu!

 

Zaklada Micro:bit u suradnji s World’s Largest Lesson otvorila je natječaj prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost.

 

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je kao partner, provoditelj natječaja za Europu, odabrao dio pobjednika koji je sudjelovao na završnom događaju Globalnog izazova u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu (sa svim plaćenim troškovima!)

Za ovaj izazov bilo je potrebno napraviti uređaj ili projekt koristeći se micro:bitom/ovima koji će riješiti problem vezan uz teme sigurnosti i/ili ne-zaraznih bolesti. Bez obzira na to o kojem se problemu radi, zanimalo nas je što ćete učiniti da ga riješite. Micro:bit ima brojne funkcije i mogućnosti tako da je bitna vaša kreativnost i mašta!

 

Projekt je trebalo osmisliti, razraditi te napisati materijale kako bi ga i drugi mogli ponoviti. Cilj je bio napraviti projekt koji rješava problem, a time i utječe na vas i vašu zajednicu te može pomoći i drugima u cijelom svijetu!

Tema i kratki opis

Ovaj natječaj se bavio temama tri UN-ova globalna cilja:

 

Zadatak je bio osmisliti projekt koji se bavi nekim od ova tri cilja (mogao se baviti i s nekoliko njih) rješavajući neki aktualan problem iz ne-zaraznih bolesti ili sigurnosti.

Ciljevi održivoga razvoja ili Globalni ciljevi zamišljeni su s ciljem da se smanji nejednakost te ostvari pravedan svijet za svakoga u kojem nitko nije izostavljen.

UN je objavio ciljeve 2015. godine s ciljem osiguravanja zdravlja, sigurnosti i budućnosti za sve na našem planetu Zemlji do 2030. godine. Ukupno ih ima 17 te se bave borbom protiv ekstremnog siromaštva i nejednakosti, povećanjem brige za atmosferu, borbom protiv klimatskih promjena, razvijanjem obnovljivih i održivih energija, te mnogi drugi.

Sudjelovanje u natječaju

Na natječaj su se mogla prijaviti sva djeca u dobi između 8 i 12 godina. Svoje projekte su razvijali sami ili u timovima.

 

Natjecanje Globalni izazov počelo je 24. rujna 2018. i završilo u 17:00 sati, prema svjetskom vremenu, 16. studenog 2018. 

 

Detalje o pobjednicima možete pronaći ovdje.