Logo: Roboti (pomažu) u prirodi i njenoj zaštiti

Pravila natječaja

 

Na natječaj su se mogle prijaviti samo ustanove koje su sudjelovale u Logo dijelu programa Zajedno smo jači: Croatian Makers i HT.

 

Tema natječaja bila je: Roboti (pomažu) u prirodi i njenoj zaštiti.

 

Sudionici su mogli nešto nacrtati, koristiti više boja, oblika i okolinu (okoliš) kako bi što bolje iskazali svoju ideju za natječaj. Mogli su u svoj projekt uključiti i lokalnu zajednicu i sugrađane te osvijestiti i ukazati na neku relevantnu temu društva. Dodatna prednost bila je i korelacija projekta s predmetima poput prirode i biologije u kojima učenici uče o zaštiti okoliša.

U projektu su se morali koristiti ProBot roboti, a dodatni plus je bio korištenje senzora na ProBotu, te uključivanje mBotova u projekt. Preporučeno je iskoristiti priliku i napraviti radionicu o korištenju ProBota i za širu zajednicu i/ili dosad neuključenu djecu, pogotovo one kod kojih bi to pomoglo u smanjivanju digitalnog jaza.

 

Ekipe koje su se javile na natječaj sastojale su se od proizvoljnog broja učenika i jednog mentora. Svaka ustanova je mogla prijaviti više projekata. Jedno dijete je moglo biti sudionik u više ekipa, a jedan mentor je mogao voditi više ekipa. Sudionici su trebali biti iz mlađe dobne skupine (1. do 5. razred osnovne škole).

 

Odbor je od svih pristiglih prijava odabrao najbolji projekt. Radovi su ocjenjivani prema više kriterija s naglaskom na inovativnost i kreativnost. Ocjenjivački odbor sastojao se od Lade Akšić, Vlade Lendvaja, Paola Zenzerovića, Darija Vlahovića, Nenada Bakića i Rujane Bakić.

Svaka ekipa je morala dokumentirati postupak rada (fotografirati korake i/ili napraviti video snimku) te objaviti upute kako izraditi projekt koji prezentiraju. Upute za pisanje i predaju projekata su poslane svim mentorima uključenim u Zajedno smo jači program putem elektroničke pošte.

 

Natječaj je bio otvoren od 16. siječnja i trajao je do 17. veljače 2017. do 20 sati.

Pobjednik natječaja

Roda Malena i robot ProBot

Connect IT Slavonski Brod