Kreativni natječaj – mBot i uređenje dječjeg igrališta

ZTK Osječko-baranjske županije, u suradnji s IRIM-om, u sklopu projekta „Slavonska STEM evolucija“, UP.04.2.1.02.0002 otvorio je kreativni natječaj za škole i ustanove koje sudjeluju u projektu.

 

Tema kreativnog natječaja bila je „mBot i uređenje dječjeg igrališta“.

Opis teme

U novom naselju grada marljivo se radi na uređenju ulica, trgova i parkova. Kose se travnjaci, uređuju se dvorišta kuća i škola, sadi se cvijeće i uređuju se šetnice. Zadatak vesele djece novoga naselja je da urede svoje najveće igralište. Pametne glave su se dosjetile da im u tome može pomoći mBot.

 

Učenici su trebali osmisliti ideju kako bi mBot mogao pomoći djeci u uređenju njihovog igrališta. Primjerice, kako uz pomoć mBota  postaviti ljuljačke i tobogan, pomaknuti klupe, urediti stazu za vožnju bicikla i romobila, označiti prostor za sportske igre.

Zadatak

Zadatak je bio opisati na koji način učenici žele da mBot uredi dječje igralište te objasniti koje senzore pri tome robot može koristiti i radnje koje može izvršavati (kretanje, komunikacija, zvučna i/ili svjetlosna signalizacija). Učenici koji su poslali svoje ideje sudjelovali su na naprednoj radionici s mBotom u sklopu sajma LABUS (FERIT, Osijek, 17. rujna 2019.).