Ugasi me! Zar ne vidiš da gorim!

Upravljajte svojim svjetlosnim uređajima s nekog udaljenog mjesta!

Isključimo nepotrebne svjetlosne uređaje!

 

Dijete je uključilo svijetlo u prostoriji? Sunce vam je obasjalo prostor i nemate više potrebu za uključenim žaruljama?

Imamo rješenje za vas! Slijedite jednostavne upute i isključite vaše uređaje kada je to potrebno. Štedimo energente!

Što nam je sve potrebno za izradu?

Koristili smo slijedeće module:

 

Number
IR transmitter
AC switch
Treshold
Svjetiljka
USB power
Cloud
USB adapter
Light sensor
Split

Kako izraditi ovaj sklop?

 

Prije nego krenemo na spajanje, potrebno je napraviti dvije registracije: na “control.littlebitscloud.cc” te na “IFTTT” – nešto kasnije u tekstu pojasnit ćemo o čemu se radi.

Idemo redom! Prvi korak je spajanje “USB adapter-a” na izvor struje. Na “USB adapter” spajamo “USB power” kako bismo doveli izvor struje u naš sklop. S obzirom kako želimo provjeravati kolika je razina svjetlosti u određenoj prostoriji – slijedeći modul koji spajamo je “light sensor”. Kako bismo imali brojčano očitavanje trenutnih vrijednosti, na “light sensor” dodajemo modul “number”. Ono što želimo postići je – ukoliko u prostoriji ima viška dnevne/umjetne svjetlosti, preko modula “cloud” šalje nam se signal na uređaj (mobitel, tablet, računalo). No, kako bi se uopće mogla registrirati promjena razine svjetlosti u prostoriji i poslati signal na modul “cloud” – koristimo se modulom “treshold” i on je slijedeći kojeg spajamo u nizu. Modul “treshold” podesili smo na 50% što znači da ukoliko razina svjetlosti poraste, on će identificirati promjene i poslati signal dalje na modul “cloud”. Modul bolježi dva stanja a to su 00 kada je količina svjetlosti u našim prihvatljivim granicama i stanje 99 kada je razina svjetlosti iznad prihvatljive granice te nemamo potrebu za uključenom svjetiljkom. Modul “cloud” slijedeći je kojeg spajamo u nizu.

Za sada to izgleda ovako:

Slijedeći korak koji želimo napraviti jest da nam promjenu stanja razine svjetlosti u prostoriji “cloud” pošalje na određeni uređaj tj. obavijesti nas ukoliko više nema potrebe za radom nekog svjetlosnog uređaja (npr. svjetiljke). Kako bismo to postigli, koristili smo se web-stranicom IFTTT (“If This Then That”) – gdje možemo dovesti u različite odnose i uvjete razne uređaje, servise, aktivnosti… U našem slučaju kada se dogodi promjena razine svjetlosti, tj. kada modul “cloud” dobije promjenu stanja – šalje se poruka na Gmail račun, konkretno na mobilni uređaj. Sve se to odvija u svega nekoliko sekundi.

Primili smo obavijest na mobilni uređaj. Što sad?

U sljedećem koraku želimo daljinski upravljati modulom “cloud” i isključiti izvor svijetla (u našem slučaju stolna svjetiljka). Ono što ćemo slijedeće spojiti na modul “cloud” je modul “IR transmitter” koji će nam uspostaviti vezu sa svjetiljkom. Ovdje koristimo i modul “split”, no samo iz razloga kako bi mogli lakše “usmjeriti” “IR transmitter” na “AC switch”. Ovdje moramo uzeti u obzir kako “IR transmitter” šalje signal a “AC switch” prima signal, otprilike kao što naš daljinski uređaj za gledanje televizije šalje i naravno TV uređaj prima signal s daljinskog.

Ovdje smo završili s našim sklopom i on trenutno izgleda ovako:

Zadnji korak odnosi se na udaljenu kontrolu izvora svjetlosti (svjetiljke). Za ovo su nam potrebne dvije stvari. Prvo, svjetiljku moramo spojiti tako da ju uključimo na “AC switch” a sve skupa uključujemo na izvor struje. S obzirom kako nam “AC switch” dolazi s nestandardnim priključcima, potrebno je koristiti i odgovarajući adapter za europsko tržište.

Drugo, cijelim “cloud” modulom upravljamo pomoću web-stranice “control.littlebitscloud.cc” gdje pristupamo kontrolama našeg izrađenog sklopa. Kako bismo svjetiljku isključili, potrebno je u kartici “Send” (kontrole za slanje signala i instrukcija na “cloud”) pritisnuti prepoznatljivi ljubičasti gumb. Ovoj web-stranici možemo pristupiti preko računala ali i mobitela i tableta. Signal se potom preko modula “cloud” prenosi na modul “IR transmitter”, sve do “AC switch-a” koji isključuje svjetiljku.

Ovdje možete pogledati video.

Ideja i realizacija – učenici 8. razreda OŠ Budrovci:
Darko Pavlović i Denis Blažević.

Mentor: Vladimir Bićanić