Robo hranilica

Kao što svi znamo u prirodi i samom našem okolišu u RH ima puno divljih životinja koji preko zime traže hranu koje ima jako malo. Svaka lovačka udruga te ostale institucije hrane divljač i ostale životinje preko zime. Kako bi mi ti udrugama i institucijama olakšali posao da se ne smrzavaju vani mi smo osmisli robo hranilicu koja se sastoji od Mbot-a , Little Bits-a te ostale potrebne opreme.Ovaj izrađeni primjerak nije nita veliko i specijalno, ali naravno ono nam pokazuje kakvog robota se može napravit. Ta osmišljena stvar radi sljedeće: nakon što ultrazvučni senzor uoči određeni objekt u određenoj blizini područja u kojem se hrani ta životinja taj robot odsvira određenu melodiju te to zvuk za senzor prepozna i upali servo na kojem je prikvačena posuda sa hranom te ta životinja bude automatsko nahranjena.

1.korak

Za ovu Robo hranilicu biće nam potrebni Mbot , Little Bits Smart Home kit , prijenosni punjač te plastična čaša i ljepljiva traka.

2.korak

Isprogramiraj te Mbot-a, ali pazite program radite na taj način tako što kada on prepozna neki objekt uz pomoć ultrazvučnog senzora odsvira određeni ton po vašoj želji.

3.korak

Nakon odrađenog 2.koraka idemo na sastavljanje Little Bits-a. Iz kutije uzmete: senzor za zvuk, splitere, napajačku pločicu, micro-usb kabel, te servo s određenim kružnim PVC nastavkom. Sve  povezane Little Bits komponente zalijepimo ljepljivom trakom te ih spojite ovim redom:

  1. Prijenosni punjač
  2. Micro-usb kabel
  3. Napajačka pločica
  4. Spliter(služi kao kabel koji produžuje komponente koje sve zajedno spaja na samom kućištu Mbot-a)
  5. Senzor za zvuk koji stavite iznad malog zvučnika na Mbot-u
  6. Servo (na njega okrugli PVC nastavak i na taj nastavak zalijepimo plastičnu čašu)

4.korak

Sve to pospajamo u jednu cjelinu, isprobamo dali radi i usporedimo sa priloženim video materijalom.

Nadam se kako smo osmislili dobru novu inovaciju i kako je ona svakako moguće upotrebljiva u RH, ako bar ne izaberete ovaj naš projekt , bar to predložite institucijama i udrugama koji se brinu o divljim životinjama. Naravno mi bih se trebali isticati kao zemlja, tako što brinemo o našim životinjama i unapređujemo im i olakšavamo život.Mislim da bih nam životinje naravno to vratile.

Evo i kratke video snimke:

Mentor: Mladen Sudar

Natjecatelji: Josip Boroz (7.rezred) i Roko Lukenda(7.razred)