Razvrstajmo i reciklirajmo otpad

Misli danas za bolje sutra!

Ideja projekta

Učiniti mnogo za našu budućnost možemo i mi maleni.

Organski otpad, staklo, plastika, papir… Kadsve na svoje mjesto smjestimo naš okoliš postaje čišći i ljepši za život. Uz malo truda postižemo puno. Čuvamo šume, stvaramo kompost, starom papiru djemo novo lice…

Pratite naše aktivnosti, pridružite nam se i svi ćemo biti sretniji, a mi, vaša djeca, daleko, daleko zdraviji.

Opis projekta

Naš projekt je osmišljen kako bi istaknuli važnost odvajanja otpada.

Napravili smo jednu kantu (koš ) za otpatke koja je razdijeljena na tri dijela tj, mjesto za plastiku, papir i organski otpad. Kako bi netko bacio otpatke potrebno je da stisne papučicu na kanti čime se otvara poklopac, sa zvučnika se čuju riječi koje bi svakome ukazale na to da baca otpatke u mjesto namijenjeno za pojedinu vrstu otpada. U pozadini se čuje i cvrkut ptica. Istovremeno pritiskom papučice iz okvira iznad kante izlazi planet zemlja koja se natpisom “Hvala” zahvaljuje na savjesnom bacanju otpada. Ovo smo prezentirali uz pomoć mBot robota koji se kreće po crti.

Kako bi se pravovremeno kantu s otpadom praznilo svakih 70 otvaranja kante, odgovorna osoba za taj posao će dobiti e-mail poruku da je potrebno istresti kantu.

Spajanje bitova

Od bitova smo koristili:

  • usb power modul s pripadajućim adapterom za električnu mrežu
  • button
  • split brick
  • number modul
  • treshold
  • cloudbit
  • mp3 player
  • synth speaker
  • servo motor

Littlebits dijelove spojili smo kao na slici desno.

Korak 1.

Prvo smo od kartona napravili kantu sa oslikanim bojama za tri vrste otpada. Napravili smo i kutijicu u kojoj se krije slika planeta zemlje.

Spojili smo cloudbit na internet posjetivši stranicu http://littlebits.cc/cloudstart. U videu ispod možete pogledati sve potrebne korake za spajanje.

Korak 2.

U ovom koraku bilo je potrebno podesiti treshold modul.

Spojili smo modul za napajanje, a zatim cloudbit, tresholdi i bright LED modul. Postavili smo treshold na krajnji lijevi položaj gdje možemo vidjeti da sad ledica svijetli. Onda smo na stranici  http://control.littlebitscloud.cc/  izabrali svoj cloudbit i na mjestu gdje je klizač, postavili smo vrijednost 70. Zatim smo okretali treshold prema desno dok se ledica nije izgasila. Tako smo postavili kako bi kada izmjerena vrijednost bude veća od 70, treshold poslao signal cloudbitu.

Korak 3.

U ovom koraku potrebno je na stranici https://ifttt.com/ napraviti applet, odnosno, recept za slanje maila kada cloudbit dobije signal. Svaki put kad brojač izbroji više od 70, slati ce signal cloudbitu koji će zatim poslati mail da je potrebno isprazniti kantu.

Kako smo kreirali applet pogledajte u slijedećem videu.

Uređaj spreman za rad

Spojili smo cijeli sklop, postavili sve na svoje mjesto i pustili u rad.

Projekt izradili

 

Ovaj projekt osmilile su Nikolina Vlašić i Paula Bogut iz OŠ fra Stipana Vrljića Sovići. Projekt je nadgledala mentorica Dubravka Kutleša.
Nikolina Vlašić
Paula Bogut
Paula Bogut