Radio komunikacija

prikaz srca i smješka

Naučimo radio komunikaciju s micro:bitovima

4.9.2017.

 

Napravimo jednostavnu vježbu korištenja radio veze među micro:bitovima.

Uređaji komuniciraju korištenjem Bluetooth tehnologije. Svaki uređaj može po potrebi biti i odašiljatelj i prijemnik, a u grupi naredbenih blokova Radio imamo velik izbor naredbi koje će pokriti sve naše potrebe.

Korištenjem radio tehnologije mogućnosti micro:bita postaju gotovo neograničene, jer sad kad istrošimo sve pinove za proširenja na jednom uređaju, jednostavno dodajemo ostale na sljedeći uređaj. Također, ovime dobivamo mnoštvo novih mogućnosti za igre s više sudionika (micro:bitova).

Uređaje grupiramo u radio grupe, kojih može biti 256. Zgodno je što po potrebi možemo i smanjiti snagu odašiljanja radio signala.

Tekstualne i slikovne upute

Napravit ćemo dva programa, jedan upravljački, i drugi za micro:bit na kojem će biti prikazane slike.

Radimo u Makecode editoru. (link: https://makecode.microbit.org).

U oba programa unutar bloka on start ćemo definirat korištenu radio grupu, kako bi naši uređaji bili odvojeni od ostalih grupa micro:bitova. Grupu postavite na 15.

Za slanje naredbi koristite uvjete on button A pressed i on button B pressed. U prvom slučaju pošaljemo broj 0 radio vezom, u drugom slučaju broj 1, naredbe za slanje su u grupi radio, a kod možete vidjeti na slici.

 

Program za uređaj koji prikazuje sliku koristi jednostavan uvjet on radio received s *varijablom* receivedNumber iz grupe naredbi radio, ako je primljen broj 0, iscrta srce, inače iscrta smješka.

Pripadajući kod je na slici:

Program za micro:bit 1 preuzmite ovdje.

Program za micro:Bit 2 preuzmite ovdje.

Drugi micro:bit projekti