Povećanje iskoristivosti električne grijalice

Povećava li reflektirajuća folija iskoristivost električne grijalice

Ideja našeg projekta je da će reflektirajuća folija smještena iznad električne grijalice povećati njezinu iskoristivost. Naime električne grijalice koje se koriste u našoj školi imaju veliku razinu buke kada rade s najvećom snagom. Željeli smo postavljanjem reflektirajućih folija omogućiti rad s manje snage, koji bi rezultirao manjom razinom buke i manjom potrošnjom energije, a jednakom temperaturom. Pošto u našoj školi električne grijalice nemaju automatsko gašenje kad postignu određenu temperaturu željeli smo također implementirati sustav upozorenja koji upozorava kada temperatura pređe iznad ili padne ispod određene temperature.

Za provedbu našeg pokusa iskoristili smo rano jutro kada nikoga nema u učionicama. Grijanje se pali u školi u 06:00, a u učionicama u 07:00. Little bits senzore temperature smo ostavili 3 učionice. Sve učionice su okrenute prema jugu i sve su bile jednako zamračene. U prvoj učionici smo peć upalili na jačinu 3, u drugoj učionici na jačinu 1, dok se u trećoj učionici nalazila reflektirajuća folija iznad peći upaljene na jačinu 1.

Mjerenje smo obavili u 07:41. U svim učionicama su vladali identični uvjeti i nitko nije ulazio u učionice prije nas. U učionici s grijalicom postavljenom na jačinu 3 temperatura je bila 24 stupnja celzija. U drugoj učionici gdje je grijalica postavljena na jačinu jedan bilo je 23 stupnja celzija. Dok je u učionici grijalicom postavljenom na jačinu jedan i s reflektirajućom folijom iznad nje temperatura bila 24 stupnja celzija.

Naša ideja je postaviti slične reflektirajuće folije iznad svih grijalica u našoj školi čime bi se smanjio utrošak električne energije i buka koju proizvode grijalice. Temperatura bi, kako je pokazano pokusa, ostala jednaka kao i kod grijalice podešene na jačinu 3. Također bi ugradnjom senzora za temperaturu koji bi davali zvučne signale kad se postigne određena temperatura postigli uštedu električne energije.

Izradili : Bezić Joško i Marin Elezović      OŠ GROHOTE

Mentor: Nikola Repajić