Tjelesna i zdravstvena kultura i micro:bit - 6. razred

Uputa za učitelje

Pedometar – brojimo korake – verzija 2

Naučimo kako pomoću micro:bita možemo mjeriti broj koraka. Kad protresemo micro:bit (napravimo korak), varijabla brojač poveća se za 1. Nakon toga ispisuje se vrijednost brojača na zaslonu. Za korištenje micro:bita u kretanju, trebat će ga pričvrstiti na nogu učenika trakom ili na neki drugi praktični način. Osim kod trčanja i preponskog trčanja, brojač koraka možete koristiti i u drugim aktivnostima kretanja.

Korištenje s učenicima

Predmet  Tjelesna i zdravstvena kultura
Razred 6., osnovna škola
Polugodište 1. i 2.
Nastavna cjelina Trčanje
 Tema Trčanje različitim tempom do 6 minuta, preponsko trčanje
Ključne riječi trčanje
Ideja i izrada materijala Dalia Kager

U videu (na gornjoj poveznici) pokazano je kako pomoću micro:bita možemo mjeriti broj koraka. Učenici pomoću ponuđene datoteke mogu vježbati na razne načine:

  • Na redovnoj nastavi za trčanje ili bilo koje druge aktivnosti kretanja – npr. učenici cijeli sat TZK imaju microbit pričvršćen na nozi, a na kraju sata učitelj provjeri stanje – broj ukupno napravljenih koraka te prema tome učenici mogu analizirati i uspoređivati količinu svoje aktivnosti na tom satu; kod trčanja do 6 minuta učenici mogu usporediti koliko su koraka u tom vremenu napravili u odnosu na svoje razredne kolege.
  • Micro:bit možemo iskoristiti i kod kuće – učenicima možete zadati projektni zadatak da nose microbit i bilježe koliko koraka učine u slobodno vrijeme kroz, npr. tjedan dana ili preko vikenda; zajedno možete analizirati rezultate i povezati to s važnosti kretanja za zdravlje.
  • također, možete koristiti program na micro:bituizvannastavnim aktivnostima za mjerenje broja koraka (svi sportovi).

U nastavku pogledajte upute za izradu programa ili ga odmah isprobajte i preuzmite.

Upute za izradu programa

Izradimo program koji će nam poslužiti kao brojač koraka u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture. Usput naučimo raditi s varijablama: definiranje i promjena varijable. Koristit ćemo i mogućnost kopiranja.

Program treba raditi tako da kada protresemo micro:bit, (napravimo jedan korak) varijabla broj-koraka se poveća za 1; na zaslonu se neprekidno prikazuje trenutna vrijednost varijable, tj. trenutni broj učinjenih koraka.

Program se izrađuje u MakeCode Editoru, https://makecode.microbit.org/ .

Iz skupine Basic  izaberemo on start naredbu. Sve naredbe koje stavimo unutar nje, pokrenut će se kad pokrenemo micro:bit.

Izradimo prvo varijablu u koje ćemo pospremiti broj koraka, tj. svako protresanje micro:bita.  U skupini Variables kliknemo na Make a variable, u ponuđenu kućicu upišimo ime nove varijable broj-koraka te kliknemo na OK (kod imenovanja varijabli vodite računa da ne ostavljate prazna mjesta (razmake) kod višečlanih naziva). Nakon toga, svakim ponovnim klikom na skupinu Variables, jedna od ponuđenih varijabli bit će broj-koraka.

U skupini Variables izaberemo naredbu set item to 0 i ugnijezdimo je unutar naredbe on start. U njoj izvršimo izmjenu – kliknemo na strelicu pokraj ITEM i izaberemo varijablu broj-koraka. Kad započnemo hodati, tj. protresati micro:bit, varijabla broj-koraka će se povećavati za 1 svakim korakom koji napravimo.

 

Iz skupne Ulaz odaberemo naredbu ulaz na tresti.

 

Zatim iz skupine Variables odaberemo naredbu change item by 1 i klikom na strelicu pored item odaberemo s popisa varijablu broj-koraka i ugnijezdimo naredbu unutar ulaz na tresti.

 

 

Iz grupe Osnovno odaberite naredbu zauvijek (ako je nemate na radnoj površini editora).

 

 

Također iz grupe Osnovno odaberite naredbu prikaži broj 0 i ugnijezdite je unutar naredbe zauvijek.

Taj dio programa će nam ispisivati na zaslonu micro:bita trenutni broj koraka.

 

Iz grupe Variables odaberite varijablu broj koraka i umetnite je u naredbu prikaži broj u polje s 0.

 

Ispod ćemo iz grupe Osnovno dodajte  naredbu čekaj (ms)=100  i umjesto 100 upišite 800. Tako će se trenutni broj koraka zadržati na zaslonu 1/8 sekunde.

 

Na kraju čitav program izgleda ovako:

 

Isprobaj i preuzmi

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit je ovdje.

Nešto vam nije jasno u programu? Pogledajte u našim uputama što vas zanima.