Pametan dom - zaustavljanje provalnika

Zaustavite provalnika uz IoT i LittleBits!

Želite li se zaštititi od provalnika u vašem domu?

Ukoliko se želite zaštititi od provalnika koji se motaju oko vašeg doma, pri ruci imate par LittleBits Smart Home paketa i još nekoliko sitnica, a želite da je ovo jedna od onih krađa koje će vaš provalnik pamtiti pogledajte ovaj vodič.

Kako to radi?

Što vam je sve potrebno?

Korak 1: Smišljanje ideje

Prvi korak bio je osmišljavanje ideje. Došli smo na ideju da bi mogli napraviti alarm koji bi provalnika prvo zbunio, a nakon toga i onesposobio. Kako bi to ostvarili prvo smo odlučili napraviti zvučni alarm počne zvoniti kada provalnik upali svijetlo u prostoriji, a nakon toga mu, da ga zavaramo, damo priliku da “ugasi” alarm, no na kraju ga samo kugla pogodi u glavu i onesposobi.

Korak 2: Razrada ideje

Prvi korak u razradi ideje je bio odlučiti na koji način ćemo ustanoviti je li provalnik uopće provalio u prostoriju. Odlučili smo se za senzor svjetlosti jer provalnik kada uđe neće ništa moći ukrasti u potpunom mraku. Zatim smo razmišljali o tome što će se provalniku dogoditi kada ga senzor otkrije i odlučili postaviti zvučni alarm. Kako bi provalnika dokrajčili osmislili smo varku. Na veoma vidljivo mjesto pokraj alarma postaviti tipku za “gašenje alarma”, no ta tipka bi imala potpuno drugu svrhu. Umjesto da ugasi zaglušujući zvuk alarma tipka bi pokrenula servo motor koji otpušta kuglu na užetu koje je postavljeno tako da provalnika udari i onesposobi.

Korak 3: Sklapanje uređaja

Sklapanje smo započeli sustavom za detekciju i alarmiranje. Na modul napajanja najprije smo spojili razdjelnik. Na jednu stranu razdjelnika spojili smo senzor svjetlosti koji smo podesili da reagira na svjetlo te MP3 player na kojega smo spojili vanjski zvučnik kako bi zvuk alarma bio što glasniji. U memoriju MP3 playera smo ubacili zvuk alarma. Na drugu stranu razdjelnika spojili smo tipkalo te poslije njega Cloud modul. Na napajanje drugug LittleBits SmartHome kita smo spojili Cloud modul te servo motor. Servo motor u našoj konstrukciji služi kao okidač naprave za onesposobljavanje provalnika.

Korak 4: Pisanje koda i testiranje

Nakon što smo povezali sve module i pripremili sve što je potrebno, preostalo nam je samo preko IFTTT-a napraviti recept da se u trenutku kada provalnik pritisne na jednom setu tipku, na drugom setu aktivira servo motor. Nakon što smo nekoliko puta testirali našu konstrukciju te ju podesili kako bi bila precizna sve je bilo spremno za snimanje.

O autorima

Alan Prelac

Učenik sam 6. razreda Osnovne škole Zamet. Idem na robotiku i programiranje u CTK Rijeka već nekoliko godina. U slobodno vrijeme volim se voziti romobilom, programirati u Logu i prčkati po svom Android mobitelu!

Ivan Gabrijel Šemper

Učenik sam 5. razreda Osnovne škole Nikola Tesla. Kada nisam doma ili u školi možete me pronaći kako igram nogomet ili sam u CTK na svim radionicama. Programiram u Logu i volim raditi sa mBotovima i sa LittleBits kompletima.