Miss Angela

OŠ Veli Vrh Pula

Kasica Miss Angela sama razvrstava kovanice.

U nju se mogu ubacivati kovanice od 1, 2 i 5 kn. Kad se kovanica stavi na rampu za razvrstavanje, ona klizi do rupe svoje veličine, zatim upadne u kasicu na kartonski nosač ispod kojeg je micro:bit.

On se zatrese pa pošalje glavnom micro:bitu signal Glavni micro:bit, koji se nalazi s prednje strane, potom prikaže ukupan iznos ubačenih  kovanica.

Video snimka

Priprema opreme

Osnovna konstrukcija kasice Miss Angela napravljena je od kutije od cipela, a pregrade i nosači micro:bitova od kartona. Na slici se vide pregrade za određenu vrstu kovanica, tri unutarnja nosača micro:bitova na koje će padati kovanice, te prednji, ljubičasti nosač glavnog micro:bita.

Dijelovi su spajani vrućim ljepilom.

Osim materijala za izgradnju kasice, upotrijebile smo 4 micro:bita.

Ovdje vidimo unutarnje micro:bite koji se nalaze s donje strane nosača od mekanog kartona. Pričvršćeni su širokom gumom, tako da se mogu lakše vaditi iz svojih ležišta.

Baterije su smještene sa stražnje strane kasice, a ovdje vidimo i žice koje izlaze iz kutije kroz stražnju stijenku. Rupe za žicu su dovoljno široke da se može provući baterijski priključak za micro:bit.

Za zatvaranje kasice koristile smo pokrov od kolaž papira s uzorkom šafrana. Prednji nosač za micro:bit je morao ostati vidljiv. Ovdje je kroz otvor vidljiva guma koja će pridržavati glavni micro:bit.

Donja strana pokrova ojačana je debelim kartonom radi zaštite te da bi se lakše moglo pristupiti novčićima kad ih poželimo izvaditi. Na njemu su jasno označene vrijednosti kovanica u pojedinom odjeljku: 5, 2 i 1.

Rampu za razvrstavanje napravili smo od metala. Na rampi se nalaze tri rupe s točno određenim mjerama tako da u određenu rupu može upasti točno određena kovanica.

Gore je najmanja rupa, ona za 1 kunu, u sredini je rupa za kovanicu od 2 kune, a dolje je najveća rupa za kovanicu od 5 kuna.

Zadnji korak je umetanje glavnog micro:bita na nosač s prednje strane.

Ovako izgleda gotova kasica Miss Angela.

Programiranje

Ovo je program koji se stavlja na desnog unutarnjeg micro:bita. On reagira kad upadne kovanica od 1 kune. Kad se zatrese, on pošalje glavnom micro:bitu broj 1.

Sličica koja se prikazuje na njemu korisna je samo za vrijeme testiranja funkcionalnosti kasice Miss Angela, a ne vidi se na gotovom uređaju.

Ovo je program koji se stavlja na srednjeg unutarnjeg micro:bita.

On reagira kad upadne kovanica od 2 kune. Kad se zatrese, on pošalje glavnom micro:bitu broj 2.

Ovo je program koji se stavlja na lijevog unutarnjeg micro:bita. On reagira kad upadne kovanica od 5 kuna. Kad se zatrese, on pošalje glavnom micro:bitu broj 5.

Ovo je dio programa koji je na glavnom micro:bitu, onom koji se nalazi s prednje strane kasice Miss Angela.

Kad primi broj koji mu je poslao neki od unutarnjih micro:bita, on ga zbroji s ukupnim stanjem te na svom displeju pokaže koliko novaca ima u kasici.

Ovo je također dio programa glavnog micro:bita.

Pritiskom na tipku A možemo doznati koliko ima novaca u kasici, a da ne moramo prethodno ubaciti novčić.

Ovo je posljednji dio programa na glavnom micro:bitu, a služi za resetiranje stanja u kasici.

Koristi se kad izvadimo novce iz kasice. Istovremenim pritiskom na tipke A i B glavni micro:bit počet će brojati od 0.

Završni dio

Link na preuzimanje programa za 1. micro:bit je ovdje.

Link na preuzimanje programa za 2. micro:bit je ovdje.

Link na preuzimanje programa za 3. micro:bit je ovdje.

Link na preuzimanje programa za 4. micro:bit je ovdje.

Autori

Projekt su izradile Martina Licul i Silvia Licul pod mentorstvom Aleksandre Žufić iz OŠ Veli Vrh Pula.

Drugi projekti