LittleBits ušteda električne energije

Eko ste škola? Račun za potrošenu električnu energiju vam je prevelik? Pametni štedljivac je ono što vam treba!

Učenici Gabrijel Mlinarić, 5.a i Edgar Matuša Popović, 7.a u ovom projektu posvetili su se uštedi električne energije i napravili malu pomoć zaboravnim ljudima koji nemaju naviku gasiti svjetlo kada im više nije potrebno.

Kako? Lako!

1. korak – Spajanje potrebnih dijelova

U prvom koraku objasnit ćemo vam koji su nam sve dijelovi potrebni kako bi pametni štedljivac funkcionirao.

Potrebni su vam:

  1. USB napajanje – bez toga ne funkcionira 🙂
  2. Senzor svjetlosti – koji očitava količinu svjetlosti i pretvara ju u signal
  3. Infracrveni odašiljač – on komunicira s Infracrvenom revolt utičnicom i pomaže nam upaliti odnosno ugasiti svjetlo kada zaboravimo.
  4. Graničnik ili threshold – važan za slanje signala koji pokreće CloudBit
  5. CloudBit

Za početak potrebno je spojiti napajanje, odnosno USB power, a zatim na njega dodajte svjetlosni senzor koji će nam služiti kao triger kojeg želimo koristiti da naš infracrveni transmiter odašilje signal ovisno o količini svjetlosti koju prima.I na kraju staviti Infracrveni transmiter, threshold i na kraju CloudBit.

VAŽNE NAPOMENE:

Kako bi pametni štedljivac funkcionirao, potrebno je napraviti tri ključne stvari

  1. Na svjetlosnom senzoru postoji maleni mod prekidač kojim odabirete kada će svjetlosni senzor proslijediti signal. Stavite ga na DARK mod jer želimo da nam se svjetlo upali kada je mrak, odnosno ugasi kada je dan, tj svjetlije.
  2. Na infracrvenom modulu postoje 4 prekidača koji mogu bit u ON ili OFF položaju. Pomicanjem na ON ili OFF odabiremo ”kanal” putem kojeg će transmiter i receiver na utičnici komunicirati. Odaberite bilo koji, važno je da minimalno jedan bude na ON
  3. Prije nego li uparite Infracrveni modul s infracrvenom utičnicom, važno je uključiti u nju svjetiljku. Na svjetiljici je važno ostaviti prekidač na položaju ”upaljeno” odnosno ”I”
  4. Threshold je važno podesiti uz pomoć LED lampice – pogledaj video desno.

 

Funkcioniranje

Kako bi vam pokazali kako naš pametni štedljivac funkcionira, koristili smo stolnu svjetiljku uključenu u IR revolt utičnicu. Ona je u trenutku snimanja bila upaljena pritiskom na prekidač na IR revolt utičnici, te je za potrebe demonstracije dobila ulogu danjeg svjetla.

Pa zamislimo:

Oblačni je dan i bez imalo sunca. U učionici je mračno i ne vidi se baš dobro što na ploči piše. Učitelj/ica pali svjetla putem prekidača na pametnom štedljivcu. Nakon nekog vremena, sunce se konačno probija kroz oblake i polako puni učionicu svjetlom koje mami na igru. Učenici i učitelj/ica brzo, pomamljeni suncem i toplinom ostavljaju sve što rade i izlaze van na igru. Ali zaboravljaju ugasiti svjetlo. Tu naš pametni štedljivac odigra ulogu i gasi svjetlo.

Izradili učenici OŠ Stubičke Toplice.