Kockica

BBC micro:bit edukacija

 

Čovječe, ne ljuti se!

22.1.2017.

 

U ovom zadatku izradit ćemo elektroničku kockicu s micro:bitom, naučiti kako možemo prikazivati brojeve na ekranu i kako generirati slučajne brojeve.

 

 

Tekstualne i slikovne upute

Nastavimo raditi u Makecode editoru. (link: https://makecode.microbit.org/).

Kako bi naša kockica bila što sličnija pravoj, napravit ćemo da nam pokaže slučajan broj kada protresemo micro:bit. Iz izbornika Input odaberemo on shake naredbu i odvučemo je u dio za pisanje programa.

Sve naredbe koje stavimo unutar on shake naredbe pokrenut će se onda kada protresemo micro:bit.

Kako bismo na LED displayu prikazali broj iskoristiti ćemo show number naredbu iz Basic kategorije naredbi i odvući ćemo ju u on shake dio programa.

Show number naredba prikazuje na LED ekranu micro:bita broj koji se upiše s desne strane naredbe (u sivi blokić). Promjenjivi dio naredbe koji upisujemo zove se argument naredbe. Ovdje možemo upisati neki broj ili pomoću druge naredbe izračunati neki broj i prikazati ga.

Kako bi naša kockica prikazivala slučajne brojeve odabrat ćemo naredbu pick random naredbu iz Math kategorije naredbi i odvući ćemo ju na prazan prostor za pisanje programa.

Pick random naredba omogućava nam da micro:bit generira jedan slučajan broj između 0 i broja kojeg upišemo u desni blokić (argument naredbe).

Kako na kockici postoje brojevi od 1 do 6, onda ćemo program napraviti tako da pick number naredba daje brojeve od 0 do 5 i potom na dobiveni broj pribrojiti 1 kako bi dobili brojeve od 1 do 6.

Za dodavanje broja 1 na generirani slučajni broj iskoristit ćemo naredbu za zbrajanje dvaju brojeva iz Math kategorije. Naredbu odvucite u prazan prostor u programu.

U lijevi blokić naredbe za zbrajanje odvući ćemo naredbu pick number, a u desni blokić upisat ćemo broj 1. Konačni izgled naredbe prikazan je na sljedećoj slici.

Na ovaj ćemo način na slučajni broj od 0 do 5 pribrojiti 1 i dobiti slučajni broj između 1 i 6.

Dobiveni blok naredbi odvučemo i postavimo unutar show number naredbe, kako bi se na ekranu prikazao slučajni broj.

Klikom na SHAKE ikonicu na simulatoru ‘protresemo’ naš virtualni micro:bit i dobivamo slučajni broj.

Sretno u društvenim igrama s vašom novom cool kockicom 🙂

Link za preuzimanje

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit je ovdje.

Drugi micro:bit projekti