Kalinovačko stanište kornjača

littleBits modul upravlja UVA svjetlom spot žarulje

UVA svjetlo upravljano littleBits modulom

Crvenouhe kornjače porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država našle su novi dom u školskom terariju, nakon što su pronađene napuštene u okolici Kalinovca. Razlog napuštanja kornjača najčešće je taj što ih ljudi, nakon što porastu, nemaju kamo smjestiti. Ova vrsta kornjača, nažalost, ugrožava našu zavičajnu barsku kornjaču – svojom agresivnošću postaje dominantna, nema prirodnog neprijatelja, a prilikom razmnožavanja uzrokuje nestanak zavičajne barske kornjače. Iz prethodno navedenih razloga, njihovim udomljavanjem pridonosimo zaštiti barskih kornjača. LittleBits modulom prilagođavamo klimatske uvjete uz pomoć spot žarulje – izvora UVA svjetla za dnevne aktivnosti kornjača. Više o potrebnoj rasvjeti pogledajte na poveznici http://kornjace.com/modules/publisher/item.php?itemid=28. Sklop i pripremljeni apleti omogućavaju uključivanje rezervne žarulje, slanje SMS poruke i elektroničke pošte voditeljici ekološke grupe, očitanje temperature prostora oko akvarija.

Potrebni elementi

Iz littleBits SMART HOME KIT kutije pripremite: p3usb power, i13 light sensor, i23 treshold modul, o18 transmitter, i12 temperature sensor, o21 number modul, revolt utičnicu i w20 cloud.

Žarulju sa žarnom niti (reflektor/spot ili klasičnu za probu), preporučljivo u keramičkom grlu zbog bolje toplinske izolacije povezanu kablom i pripadajućim utikačom. Konkretno možete vidjeti na donjim fotografijama.

Korak 1: littleBits modul za upravljanje spot svjetiljke

Nakon što ste spojili sklop prema gornjim fotografijama na stranici: http://control.littlebitscloud.cc/ povezujete ga u lokalnu bežičnu mrežu, za što vam je potreban router s wifi-jem i još jedna bežična mrežna kartica ako ne koristite laptop ili uređaje koji već imaju mogućnost spajanja u wifi mrežu. Nakon što ste osposobili littleBits modul i povezali ga u lokalnu wifi mrežu i s internetom povezujete ga s revolt utičnicom koja na sebi ima infracrveni prijemnik. Povezivanje s utičnicom najlakše možete obaviti ako je na ulazu prije cliudBit-a i3 button umjesto svjetlosnog senzora. Pritisnite i zadržite prekidač na revolt utičnici i kad plavo svjetlo LED diode počne treperiti stisnite i3 button ili aktivirajte svjetlom žarulje svjetlosni senzor. Svjetlo na revolt utičnici počet će brže treperiti i uskoro se uspostavlja veza s o18 ir transmitter-om, svjetlo se gasi i uređaj je spreman za korištenje. Ako sklop morate povezati u drugu wifi mrežu npr. kod kuće, odaberite na stranici: http://control.littlebitscloud.cc/ settings i change wifi. U nastavku pogledajte fotografije sučelja za spajanje i postavke promjene lokacije mreže (kliknite za bolji prikaz).

Korak 2: Stranica IFTTT

Stvorite korisnički račun na stranici: https://ifttt.com/login i pogledajte video.                                                               Napomena: pri aktiviranju i upotrebi apleta za dobivanje SMS poruke pripazite na mjesečni limit od 10 poruka što također možete vidjeti na donjim fotografijama, a kod same aktivacije SMS servisa kod upisa telefonskog broja upišite 00385 i bez razmaka nastavite upisivati svoj broj.

Korak 3: Terarij

Pogledajte kako to funkcionira. Donje fotografije prikazuju elektroničku poštu i SMS poruku (slabije vidljivo na videosnimci).

 

Izradili:

Učenici članovi CM lige i Ekološke grupe, Mate Balala i Ivan Miklić. Sve potrebne informacije o terariju i kornjačama ustupila voditeljica Ekološke grupe i učiteljica Prirode i Biologije, Martina Lovrak Ivanov, a tekst je lektorirala profesorica hrvatskog jezika Petra Šerbeđija, učiteljice OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac.