Internet of Things - LittleBits

Split modul

Split modul je posebni modul koji signal istovremeno šalje kroz svoja dva dijela. To omogućuje da se dva projekta mogu istovremeno odvijati. Žice na ovom modulu mogu poslužiti i kao produžni kabel između drugog modula.

Zadatak

Koristeći split modul napravite dva povezana projekta. Na jednom spojite senzor za mjerenje jačine zvuka i LED diodu koja će svijetliti kad senzor bude trigeriran. Na drugom postavite MP3 player i zvučnik tako da oni budu izvor zvuka čiju jačinu će mjeriti senzor.

Potrebni modulimodul za napajanje i USB kabel koji je priključen u struju, split modul, MP3 player i synth speaker, senzor za mjerenje jačine zvuka i LED dioda

Objašnjenje

Kad se ne reproducira zvuk LED dioda je ugašena, u suprotnom svijetli ovisno o tome koliko je glasno. Namjestite osjetljivost senzora za zvuk da ne reagira na popratne zvukove u blizini (primjerice glas, hodanje, tipkanje).

 

Pitanje za razmišljanje:  Kako mogu upotrijebiti split modul da bude dio tri različita spoja?

Ideja za novi zadatak: Izradite projekt koristeći split modul tako da posluži kao produžni kabel. Napravite malu kuću od kartona na kojoj ćete postaviti „svjetlosno zvono“. Uz pomoć tipkala, LED dioda i brojača napravite spoj koji će brojati koliko puta je netko pritisnuo tipkalo i zasvijetliti na pritisak. Neka tipkalo bude s vanjske strane kuće, a LED dioda i brojač s unutarnje.