Gustoća vode

Osnovna škola Rečica

Motivaciju za projekt pronašli smo spoznajom nastavnih sadržaja o vodama tekućicama izvođenjem jednostavnog pokusa u slanoj (morskoj) i slatkoj vodi i plutanju gumenog čepa.

Želimo dokazati da je morska (slana) voda gušća nego obična (slatka) voda i da će čep u slanoj vodi plutati na površini.

U cijeli proces uključit ćemo micro:bit s programom odbrojavanja koji će nam pomoći u bilježenju vremenskog perioda u kojem je čep isplutao na površinu.

Projekt je prijavljen na temu: Mjerenje veličina u prirodi (dobna skupina: 1.- 5. razred OŠ).

Priprema opreme

Uzeli smo dvije čaše jednake veličine i označili ih naljepnicama kako bismo razlikovali slanu i slatku vodu.

U čašu na kojoj smo stavili natpis slana voda dodali smo 5 žličica sitne soli, te u svaku čašu dodali istu količinu vode.

Pripremili smo dva gumene čepa iste veličine, oblika i težine, ali različite boje kako bi nam lakše bilo za pratiti pokus.

Zatim smo svakoj čaši pridružili po jedan micro:bit s programom za odbrojavanje vremena kad će gumeni čep doći na površinu vode.

Gumeni čep u čaši sa slanom vodom isplivao je na površinu dok je identični čep u drugoj čaši sa slatkom vodom ostao na dnu čaše.

Programiranje

Započinjemo s izradom programa za odbrojavanje kako bismo mogli mjeriti promijene, odnosno vidjeti u kojoj čaši će se boja prije izmiješati s bojom. Na početku, iz kategorije Osnovno odaberemo naredbu Zauvijek.

Ponovno smo u kategoriji Osnovno i odabiremo naredbu Prikaži broj.

Iz kategorije Variables odaberemo opciju Make a Variable i dajemo joj ime broj te ju umetnemo u naredbu Prikaži broj na mjestu gdje nam je upisana nula.

Na kraju, ponovno iz kategorije Variables, uzmemo naredbu Chage item by 1.

Umetnemo ju ispod naredbe Prikaži broj, te klikom na strelicu desno od varijable item koja nam je postavljena, iz padajućeg izbornika odabiremo varijablu imenom broj.

Završni dio

Link na preuzimanje programa za micro:bit je ovdje.

Ovim projektom dokazali smo da morska voda ima veću gustoći od slatke vode, te je i nama lakše plivati u morskoj vodi nego u slatkoj vodi (rijekama, jezerima).

Autori

Projekt su izradili Krsto Fištrović, Hanna Skolan i Sara Bermarija uz mentorstvo Valentine Blašković iz OŠ Eugena Kvaternika Rakovica.

Projekt je prijavljen na temu: Mjerenje veličina u prirodi (dobna skupina: 1.- 5. razred OŠ).

Drugi projekti