Difuzija boje i vode

Osnovna škola "Antun Klasinc" Lasinja

Difuzija je spontano miješanje dviju ili više tvari kroz njihovu dodirnu površinu ili propusnu membranu. Istražili smo svojstva difuzije miješajući jestivu boju sa toplom i hladnom vodom.

Prije miješanja vode i boje, micor:bitom smo izmjerili temperaturu zraka iznad svake čaše (zbog nemogućnosti mjerenja temperature vode adekvatnom opremom).

Dodavanjem jestive boje, pokrenuli smo odbrojavanje na micro:bitu te smo promatrali čestice koje su putovale iz područja više u područje niže koncentracije. Zaključili smo da se difuzija brže odvija u toploj, nego u hladnoj vodi.

Projekt je prijavljen na temu: Mjerenje veličina u prirodi (dobna skupina: 1.- 5. razred OŠ).

Priprema opreme

Uzeli smo dvije čaše. u jednu smo ulili toplu, a u drugu čašu smo ulili hladnu vodu, te svaku čašu označili natpisom.

Micro:bitovima smo mjerili temperaturu zraka iznad vode (jer nismo imali adekvatnu opremu kako bi izmjerili temperaturu vode).

Iznad hladne vode izmjerili smo 23 stupnja Celzija, a iznad tople (vruće) vode čak 51 stupanj Celzija.

Uzeli smo jestivu plavu boju i dodali dvije kapi u čašu sa hladnom vodom, te dvije kapi u čašu sa toplom vodom.

Na micro:bitovima pokrenuli smo program za odbrojavanje vremena, te smo promatrali miješanje boje i vode, te putovanje čestica iz područja više u područje niže koncentracije.

Promatranjem procesa, nakon samo 49 sekunda, zaključujemo da se difuzija brže odvila u čaši sa toplom, nego u čaši sa hladnom vodom.

Programiranje

Prvi program će nam pomoći kod očitavanja temperature zraka.

Započinjemo tako da iz kategorije Osnovno odaberemo naredbu Zauvijek.

Ponovno smo u kategoriji Osnovno i odabiremo naredbu Prikaži broj.

Iz kategorije Ulaz odaberemo naredbu Temperatura te ju umetnemo u naredbu Prikaži broj na mjestu gdje nam je upisana nula.

Iz kategorije Osnovno otvara nam se potkategorija More iz koje odabiremo naredbi Izbriši zaslon, te ju stavljamo ispod naredbe Prikaži broj.

Za kraj prvog programa, iz kategorije Osnovno odaberemo naredbu Čekaj, te zadanih 100 ms, promijenimo u 1000 ms. Tu završava naš program i možemo ga prebaciti na naš micro:bit.

Započinjemo s drugim programom za izradu programa za odbrojavanje kako bismo mogli mjeriti promijene, odnosno vidjeti u kojoj čaši će se boja prije izmiješati s bojom.

Na početku, iz kategorije Osnovno odaberemo naredbu Zauvijek.

Ponovno smo u kategoriji Osnovno i odabiremo naredbu Prikaži broj.

Iz kategorije Variables odaberemo opciju Make a Variable i dajemo joj ime broj te ju umetnemo u naredbu Prikaži broj na mjestu gdje nam je upisana nula.

Na kraju, ponovno iz kategorije Variables, uzmemo naredbu Chage item by 1.

Umetnemo ju ispod naredbe Prikaži broj, te klikom na strelicu desno od varijable item mkoja nam je postavljena, iz padajućeg izbornika odabiremo varijablu imenom broj.

Završni dio

Link na preuzimanje programa za 1. micro:bit je ovdje.

Link na preuzimanje programa za 2. micro:bit je ovdje.

Uživali smo u kombiniranju naučenih programa sa znanjima iz prirode, te primijene definicija difuzije sa zaključcima pokusa.

Autori

Projekt su izradili Luka Maslak, Mateja Špišić i Klara Zebić  uz mentorstvo Valentine Blašković iz OŠ Antun Klasnic, Lasinja.

Projekt je prijavljen na temu: Mjerenje veličina u prirodi (dobna skupina: 1.- 5. razred OŠ).

Drugi projekti