Nacrtajte cvijet koristeći Pro-Bot

Naučite crtati cvijet koristeći pravilne mnogokute, peterokut i trokut!

 

 

Nakon dužeg korištenja PRO-BOTa i rada u programu LOGO naučili smo napisati i složenije programe.

Svoja znanja iz STEM područja povezali smo s kreativnošću i društvenom odgovornošću – zaštitom okoliša. U sljedećem zadatku ćemo nacrtati cvijet koristeći pravilne mnogokute, peterokut i trokut, te ćemo naučiti na koji način program možemo pozvati u drugom programu.

U nastavku ćemo dati upute koje će Vam olakšati rješavanje zadatka.

Cvijet

Cvijet

Za rješavanje zadatka potrebne su naredbe FORWARD, RIGHT, LEFT i REPEAT. Zadatak se sastoji od četiri programa, tučka, latice, listova i stabljike, koji pozivajući se u glavnom programu crtaju traženi cvijet.

 

LATICA

Latice čine trokuti na vrhovima peterokuta. Trokut crtamo koristeći naredbu za ponavljanje REPEAT (REPEAT 3 [FD 100 RT 120]). Prije korištenja naredbe za ponavljanje kornjaču je potrebno okrenuti za određeni broj stupnjeva kako bi trokut i bio latica. Nakon naredbe REPEAT kornjaču trebamo “vratiti natrag” za onoliko stupnjeva za koliko smo je prije okrenuli.

TUČAK

Tučak cvijeta je peterokut. Da bismo ga nacrtali koristiti ćemo naredbu za ponavljanje REPEAT (REPEAT 5 [FD 100 RT 72]). S obzirom da se latice nalaze na vrhovima peterokuta, prilikom crtanja tučka crtati ćemo i latice tako da unutar naredbe REPEAT pozovemo program koji crta latice (REPEAT 5 [FD 100 latice RT 72]).

LISTOVI

Listovi su u obliku trokuta i njih crtamo koristeći naredbu REPEAT (REPEAT 3 [FD 100 RT 120]).

STABLJIKA

Za crtanje stabljike koristiti ćemo naredbe FORWARD, RIGHT i LEFT. Ovisno o tome kako će Vaša stabljika izgledati (duljina, nagib, listovi) odabirati ćete navedene naredbe.

CVIJET

Posljednji program potreban za rješavanje zadatka je glavni program kojeg smo nazvali CVIJET. On služi za pozivanje i slaganje postojećih programa, kako bi se pravilnim redoslijedom nacrtao cvijet.

 

Kod
Prikaz završenog crteža