Briga o mačkama

Elektrostrojarska škola Varaždin

Aplikacija „Briga o mačkama“ namijenjena je za davanje hrane (krekera) i pića (vode) kućnim ljubimcima mačkama. U projektu se koristi veliki spremnik s vodom u kojemu se nalazi reed magnetski senzor razine vode (LS1) kojim se detektira niski nivo vode u spremniku. Posuda za vodu za mačke ima senzor za vodu (LT1) koji daje signal razine vode u posudi. Ako razina vode u posudi za mačke padne ispod određene „niske“ razine počinje automatski proces punjenja posude vodom iz spremnika, uz uvjet da ima dovoljno vode u spremniku. Punjenje posude vodom traje tako dugo dok se ne dostigne željena „visoka“ razina u posudi. Ako razina vode u velikom spremniku padne ispod razine senzora za vodu (LS1) automatski se šalje određena e-mail poruka upozorenja te se javlja upozorenje i na Blynk aplikaciji. Hranjenje mačaka se vrši preko Blynk aplikacije tako da korisnik prvo pomoću slider-a („Vrijeme sipanja hrane“) podesi vrijeme doziranja hrane od 1 do 5 sekundi. Nakon toga pritiskom na gumb („Daj hranu“) pokrene sipanje hrane iz spremnika hrane u posudu za mačke. Hrana se nalazi u spremniku u boci koja je preko posebno dizajniranog nosača isprintanog na 3D pisaču montirana na servo motor koji se zakreće kod hranjenja za 45° i tako sipa hranu u posudu. Blynk aplikacija, osim opisanih funkcija, sadrži i prikaz razine vode u posudi te stanje senzora vode u spremniku, te kontrole za „e-mail“ i „upozorenje“.

Video snimka

Izrada projekta

Ova fotografija prikazuje shematski prikaz procesa projekta.

Ova slika prikazuje elektroniku projekta.

Ova slika prikazuje spremnik vode projekta.

Ova slika prikazuje posudu vode za mačke projekta.

Ova slika prikazuje sustav za hranjenje mačaka projekta.

Mobilna aplikacija

Ova fotografija sadrži prikaz Blynk aplikacije s opisom widget-a koji se koriste.

Ova fotografija prikazuje Blynk aplikaciju koja nije u radu. Slider Vrijeme sipanja hrane služi za namještanje vremena sipanja hrane a pritiskom na gumb Daj hranu se pokreće sipanje hrane. Aplikacija prikazuje na Level kontroli nivo vode u posudi te na labeled value kontroli stanje senzora razine vode u spremniku.

Ova fotografija prikazuje Blynk aplikaciju kad je u radu. Aplikacija koristi email i notification kontrolu za slanje email-a i upozorenja o niskoj razini vode u spremniku.

Ova fotografija prikazuje poslani email od strane Blynk aplikacije kod niske razine vode u spremniku.

Shema projekta

Ova slika prikazuje shemu spoja elemenata u Fritzing-u.

Arduino program

Arduino program ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Autori

Projekt su izradili Rudolf Leon-Filip i Luka Sakač uz mentorstvo Krunoslava Grudičeka iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

Projekt je prijavljen na temu: Internet of Things: Kućni ljubimci i domaće životinje.

Drugi projekti