Početak rada s micro:bitom

Učimo programirati micro:bit

5. 9. 2019.

 

Pozdrav 🙂

Nakon posudbe micro:bita u knjižnici, sljedeće korake u učenju programiranja i  razvoju vlastite digitalne pismenosti možeš napraviti uz pomoć ove stranice. Za tebe smo pripremili različite materijale uz koje će ti rad s micro:bitom biti zabavan i ugodan! Neke ćeš programe izraditi i za manje od 10 minuta!

Prije nego se upustiš u programiranje i isprobavanje programa na micro:bitu, prouči važan i zanimljiv strip o sigurnom rukovanju i korištenju micro:bita.

Primjeri za učenje programiranja na micro:bitu

Upoznajmo micro:bit

U ovom zadatku upoznajemo osnove rada s micro:bitom kroz Makecode sučelje. Prikazujemo način korištenja displaya i prebacivanja programa na micro:bit.

Ako želiš sam izraditi ovaj program klikni ovdje za detaljnije upute.

Smješko se smije!

U ovom projektu upoznajemo osnove rada s micro:bitom kroz Makecode sučelje. Prikazujemo način korištenja displaya i animiramo našeg smješka koji smo upoznali u prethodnom edukacijskom materijalu.

Klikni ovdje i izradi zadatak uz upute 🙂

Žmirko

Nacrtajmo smješka koji namiguje i usput naučimo čemu služi forever petlja.

Detaljnje upute možeš pronaći ovdje.

Nasmiješi se! (s gumbićima)

Sada ćemo isprogramirati micro:bit da prikaže lice od ozbiljnog do nasmijanog, ali tek poslije naših pritisaka na gumbe. Isprobaj lijevo na simulatoru kako to izgleda.

Klikni tipku A – pokazat će se ozbiljno lice.

Klikni tipku B – micro:bitu se popravlja raspoloženje. Počinje se smijati!

Klikni obje tipke istovremeno (A+B) – micro:bit je sretan i smije se!

A za upute o tome kako to isprogramirati, klikni ovdje.

Kockica za društvene igre

Pozovi prijatelje i igrajte društvene igre s micro:bit kockicom! U ovom zadatku izradit ćemo elektroničku kockicu s micro:bitom,naučiti kako možemo prikazivati brojeve na ekranu i kako generirati slučajne brojeve.

Pritisni na simulatoru SHAKE i vidi koji broj će ti micro:bit kockica prvi prikazati.

Stigneš isprogramirati kockicu prije nego prijatelji stignu. Ako trebaš pomoć, potraži je u uputama.

Kockica za društvene igre s točkicama!

Ako želiš da micro:bit kockica prikazuje brojeve u točkicama kao prava kockica, možeš i to jednostavno isprogramirati. Pogledaj u uputama kako to možeš učiniti.

Isprobaj na simulatoru koji ćeš broj od micro:bit kockice dobiti.

Termometar

Na simulatoru, na sličici termometra možeš povećavati i smanjivati temperaturu te pratiti promjene na ekranu.

Uz pomoć micro:bita možeš izmjeriti i prikazati temperaturu prostora u kojem se micro:bit nalazi. Provjeri u našim uputama kako se to radi. U njima ćeš naučiti i što je  forever petlja.

Mjerač svjetlosti

Micro:bit može detektirati promjene svjetlosti u prostoru u kojem se  nalazi i to prikazati na ekranu. Na simulatoru primijeti sličicu na kojoj možeš mijenjati količinu svjetlosti te prati tako se te promjene prikazuju na ekranu.

U ovom zadatku izrađujemo mjerač svjetlosti s micro:bitom i učimo napraviti bar graf. Svjeteleće diode na micro:bitu možemo iskoristiti kao svjetlosni senzor. Izmjerit ćemo količinu svjetlosti i prikazati ju na ekranu koristeći bar graf. Više o tome možeš saznati ovdje.

Animacija na micro:bitu

U ovom zadatku naučit ćemo kako se može napraviti jednostavna animacija koja će prikazivati treptajuće srce.

Isprobaj i ti izraditi ovu animaciju. Pokušaj samostalno, a ako zapneš, samo provjeri upute.

Pedometar

U koliko koraka prijeđeš put od svog doma do najbližeg parka? Pomoću micro:bita to možeš saznati na lak i zabavan način! U ovom zadatku možeš naučiti kako se pomoću micro:bita može mjeriti broj koraka. Ako te to zanima, klikni ovdje.

Pretvori micro:bit u igraću konzolu!

Sada kad ste upoznali dio mogućnosti micro:bita, vrijeme je za jedan složeniji program. Upute potraži na linku.

U ovom zadatku ćemo napraviti igru Lupi krticu. Uređaj će iscrtavati krtičnjak na lijevoj ili desnoj strani, a tvoj je zadatak pritisnuti tipku na onoj strani na kojoj je krtičnjak prikazan. Igra počinje odmah po uključenju micro:bita.

Isprobaj na simulatoru igru pritiskanjem tipki.

Pripremili smo još jednu igru s micro:bitom. U ovoj igri cilj je nositi micro:bit držeći ga što ravnije da “kolačić” ne bi ispao s pladnja-micro:bita. U igri se koristi ugrađeni akcelerometar kako bi se detektirala naginjanja micro:bita. Klikni na upute za igru i programiraj.

Na simulatoru stisni SHAKE za početak igre i prelaskom miša po njemu ne dopusti točkici da dođe do ruba.

Primjeri za rad s micro:bitom i BOSON setom

Ako ste svladali osnove micro:bita, proširite svoje znanje i nastavite s kreativnim projektima uz BOSON set. BOSON set sadrži elektroničke module koje možete povezati  i upravljati njihovim radom pomoću micro:bita. Ovdje možete pronaći 10 zanimljivih projekata za rad s BOSON setom koji ste posudili u knjižnici.

Istraži i nauči više

BBC micro:bit

Dodatne kreativne ideje i materijale za rad s micro:bitom možeš pronaći na stranici http://microbit.org/ .

Dodatni izvori znanja

Poveznice na mnoštvo zanimljivih edukativnih materijala na drugim web stranicama.