BBC micro:bit - dodatni materijali

Edukacijski materijali za

BBC micro:bit računala

BBC micro:bit ima bogato razvijeni sustav edukativnih materijala. Osim u Hrvatskoj, oni se razvijaju i drugdje.

U nastavku smo naveli nekoliko web linkova gdje možete pronaći zanimljive i korisne projete, edukacije, kurikulume i ostalo.

Klikom na logotipove otvarate web stranice.

Dodatni edukativni materijali

Službena stranica Micro:bit zaklade sadrži kolekciju edukacijskih materijala.

Kitronik je službeni partner u BBC Micro:bit zakladi. Na njihovoj stranici možete pronaći osnovni opis o micro:bitu i dodatne materijale vezane uz e-tekstil i projekte koji uključuju povezivanje micro:bita s dodatnim komponentama putem konektora za spajanje dodatnih komponenti na micro:bit.

Službenu web stranicu Kitronika smo već spomenuli, ali vrijedi pogledati i njihov Youtube kanal koji sadrži video materijale o pokusima koje je moguće napraviti pomoću micro:bita i Inventors kompleta.

Microsoftov kurikulum od 14 tjedana za dobro razumijevanje koncepata kompjuterske znanost za učenike od 11-14 godina. Pisan je za mentore i nastavnike bez tehničke struke i/ili one koji nikada nisu programirali i podučavali programiranje.

Microsoftove lekcije o Block Editoru poredane od jednostavnijih početnih pa sve do programiranja naprednih igrica putem micro:bita. Svaka lekcija sadrži pripreme za predavača i pojašnjenje svih aktivnosti.

Edukacijski tim IET-a (Institution of Engineering and Technology) je razvio skupinu od 13 projekata za pomoć pri predstavljanju micro:bita studentima u projektnoj nastavi. Svaki od materijala sadrži uvodni dio, aktivcnosti na nastavi i dodatne aktivnosti te video materijale. Potrebna je registracija.

Code Club je na svojoj web stranici objavio nekoliko pokaznih projekata sa micro:bitom. Svaki projekt sadrži upute korak po korak o izradi jednostavnih uređaja s micro:bitom.

STEM Centar u Velikoj Britaniji objavio je nekoliko lekcija u području STEMa koje uključuju micro:bit.

Micro:bit Playgroud je web stranica posvećena programiranju micro:bita u Pythonu. Osim instrukcija o pisanju koda za objavljene projekte ovdje možete pronaći i osnovna znanja o dodatnim senzorima i komponentama koje je moguće spojiti na micro:bit.

Tech Will Save Us je tvrtka partner Micro:bit zakladi koja je na svojim edukacijskim web stranicama objavila mnođtvo edukacijskih projekata sa micro:bitom – od jednostavnih sefova izrađenih od kutija za cipele do naprednijih projekata i izrade vlastitih robota.

Izvrstan GitHub repozitorij o različitim izvorima znanja za micro:bit. Pokriva sve aspekte – od početnih informativnih stranica, do opisa sklopovlja micro:bita, dodatnih resursa poput 3D printanih kućišta, besplatnih modela, korištenja micro:bita u naprednim elekteroničkim projektima i sl. Svakako pogledati!

MicroMonsters – Youtube kanal s obiteljskim projektima pomoću micro:bita. Pogledajte video, zgrabite micro:bit i neke dodatke i uživajte u super obiteljskoj aktivnosti!

Raspberry Pi zaklada objavila je edukacijske materijale o micro:bitu. Kod možete pisati na MicroPython editoru koji se pokreće direktno s Raspberry Pi-ja.

Micro:bit Gadgets je web stranica posvećena kreativnim proktima s micro:bitom – od jednostavnih animacija do tipkovnice s voćem, od vodljivog tijesta do izrade vlastitih glazbenih instrumenata.

Microsoft je uz svoj PXT editor napisao i iscrpnu dokumentaciju o svim njegovim mogućnostima i opisao svaku naredbu koja se koristi za programiranje. Dokumentacija Vam može puno pomoći kod napradnijeg programiranja. Postoje i detaljni opisi dodatnih knjižnica za vanjske komponente koje su implementirane u PXT editoru.

 

Newsletter o micro:bitu i projektima koji se s njime mogu napraviti.

Stranica s projektima za micro:bit, IFTT servise, Raspberry Pi i ostalo.

Bitty Blue stranica ima mnogo zabavnih projektata za BBC micro:bitove (i druge kombatibilne uređaje).

Stranica s projektima i edukativnim materijalima za micro:bitove.

Mnoštvo zanimljivih projekata s micro:bitovima.

Edukacijski materijali

BBC micro:bit - osnovni edukativni materijali

Pogledajte listu osnovnih edukacijskih materijala za upoznavanje micro:bita.

BBC micro:bit - materijali za razrednu nastavu

Pogledajte edukacijske materijale s micro:bitovima za nastavne predmete razredne nastave.

BBC micro:bit - dodatni izvori znanja

Poveznice na mnoštvo zanimljivih edukativnih materijala na drugim web stranicama.

BBC micro:bit - predmetni materijali za 5. razred

Pogledajte edukacijske materijale s micro:bitovima za nastavne predmete petoga razreda.

BBC micro:bit - napredni materijali

Pogledajte i isprobajte napredne edukacijske materijale.

BBC micro:bit - predmetni materijali za 6. razred

Pogledajte edukacijske materijale s micro:bitovima za nastavne predmete šestoga razreda.

BBC micro:bit - projektni edukacijski materijali

Pogledajte zanimljive i kreativne projekte s micro:bitovima s IRIM-ovih natječaja.