Upoznavanje s microbitom

Iscrtajmo Smješka

Upoznajmo micro:bit

22.1.2017.

 

U ovom projektu upoznajemo osnove rada s microbitom kroz Makecode sučelje. Prikazujemo način korištenja displaya i prebacivanja programa u micro:bit.

Tekstualne i slikovne upute

Otvorite web sučelje za programiranje micro:bita u Makecode editoru (link: https://makecode.microbit.org/). Sa lijeve strane sučelja nalazi se simulator na kojem se odmah po pisanju programa program i izvršava pa jednostavno možemo učiti i bez samog uređaja. U sredini se nalazi izbornik sa kategorijama naredbi. Iz izbornika odabiremo naredbe i odvlačimo ih u desni dio sučelja gdje pišemo program.

Klikom na određenu kategoriju naredbi otvara se dodatni dio sa prikazom svih naredbi u toj kategoriji. Kliknite na kategoriju Basics i pogledajte naredbe koje se pojavljuju. Obzirom da želimo iscrtati smješka na ekranu odabrati ćemo narebu Show LEDs naredbu i odvući je u desni dio ekrana.

Naredbu Show LEDs odvucite u desni dio ekrana i ‘ubacite’ ju unuter ON START dijela. Sve naredbe koje ubacimo u ON START dio izvršiti će se odmah kada se micro:bit uključi. Kako bi nacrtali smješka kliknite na svaki pravokutnik (LEDicu) u Show LEDs naredbi koji želite da svijetli.

Simulator sa lijeve strane započeo je sa izvršavanjem programa i na virtualnom micro:bitu se iscrtao smješko. Ako nacrtate drugačije lice smješak promjene će se odmah prikazati u simulatoru.

Za prebacivanje programa u micro:bit priključite micro:bit na računalo. Nije potrebna instalacija dodatnih upravljačkih programa jer će se micro:bit prikazati računalu kao da ste priključili USB memorijski stick.

Kliknite na gumb DOWNLOAD u donjem lijevom kutu sučelja.

Program će se preuzeti na računalo poput bilo kojeg preuzimanja datoteke putem browsera, a na ekranu će se prikazati upute za prebacivanje programa na micro:bit. Slijedite upute – ne brinite, jednostavno je. Potrebno je samo kopirati preuzetu datoteku (desni klik mišem na nju, pa copy) u micro:bit (otvorite microbit u Windows Exploreru, desni klik mišem na bijelinu pa odaberite paste).

Na micro:bitu će se prikazati Smješko, a vi mu se svakako osmjehite! Čestitamo, napisali ste svoj prvi micro:bit program 🙂

Drugi micro:bit projekti