BBC micro:bit

Edukacijski materijali za

BBC micro:bit računala

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Za dodatne materijale posjetite Zakladu micro:bit i druge web stranice (izlistali smo ih na dnu radi lakšeg pretraživanja) koje nude mnoge nastavne materijale koji pokrivaju razne segmente kurikuluma i izvannastavne aktivnosti, te mogućnosti učenja koje uključuju dodatke, trening, tehničku podršku, masovne eksperimente, izvannastavne aktivnosti i drugo.

Edukativni materijali BBC micro:bit tehnologije

Dodatni edukativni materijali

klikom na logotipove otvarate stranice

Službena stranica Micro:bit zaklade sadrži kolekciju edukacijskih materijala.

Kitronik je službeni partner u BBC Micro:bit zakladi. Na njihovoj stranici možete pronaći osnovni opis o micro:bitu i dodatne materijale vezane uz e-tekstil i projekte koji uključuju povezivanje micro:bita s dodatnim komponentama putem konektora za spajanje dodatnih komponenti na micro:bit.

Službenu web stranicu Kitronika smo već spomenuli, ali vrijedi pogledati i njihov Youtube kanal koji sadrži video materijale o pokusima koje je moguće napraviti pomoću micro:bita i Inventors kompleta.

Microsoftove lekcije o Block Editoru poredane od jednostavnijih početnih pa sve do programiranja naprednih igrica putem micro:bita. Svaka lekcija sadrži pripreme za predavača i pojašnjenje svih aktivnosti.

Edukacijski tim IET-a (Institution of Engineering and Technology) je razvio skupinu od 13 projekata za pomoć pri predstavljanju micro:bita studentima u projektnoj nastavi. Svaki od materijala sadrži uvodni dio, aktivcnosti na nastavi i dodatne aktivnosti te video materijale. Potrebna je registracija.

Code Club je na svojoj web stranici objavio nekoliko pokaznih projekata sa micro:bitom. Svaki projekt sadrži upute korak po korak o izradi jednostavnih uređaja s micro:bitom.

STEM Centar u Velikoj Britaniji objavio je nekoliko lekcija u području STEMa koje uključuju micro:bit.

Micro:bit Playgroud je web stranica posvećena programiranju micro:bita u Pythonu. Osim instrukcija o pisanju koda za objavljene projekte ovdje možete pronaći i osnovna znanja o dodatnim senzorima i komponentama koje je moguće spojiti na micro:bit.

Tech Will Save Us je tvrtka partner Micro:bit zakladi koja je na svojim edukacijskim web stranicama objavila mnođtvo edukacijskih projekata sa micro:bitom – od jednostavnih sefova izrađenih od kutija za cipele do naprednijih projekata i izrade vlastitih robota.

Izvrstan GitHub repozitorij o različitim izvorima znanja za micro:bit. Pokriva sve aspekte – od početnih informativnih stranica, do opisa sklopovlja micro:bita, dodatnih resursa poput 3D printanih kućišta, besplatnih modela, korištenja micro:bita u naprednim elekteroničkim projektima i sl. Svakako pogledati!

MicroMonsters – Youtube kanal s obiteljskim projektima pomoću micro:bita. Pogledajte video, zgrabite micro:bit i neke dodatke i uživajte u super obiteljskoj aktivnosti!

Raspberry Pi zaklada objavila je edukacijske materijale o micro:bitu. Kod možete pisati na MicroPython editoru koji se pokreće direktno s Raspberry Pi-ja.

Micro:bit Gadgets je web stranica posvećena kreativnim proktima s micro:bitom – od jednostavnih animacija do tipkovnice s voćem, od vodljivog tijesta do izrade vlastitih glazbenih instrumenata.

Microsoft je uz svoj PXT editor napisao i iscrpnu dokumentaciju o svim njegovim mogućnostima i opisao svaku naredbu koja se koristi za programiranje. Dokumentacija Vam može puno pomoći kod napradnijeg programiranja. Postoje i detaljni opisi dodatnih knjižnica za vanjske komponente koje su implementirane u PXT editoru.

 

Newsletter o micro:bitu i projektima koji se s njime mogu napraviti.

Istražite edukacijske materijale po kategorijama

BBC micro:bit

Osnove rada na BBC micro:bit

Robotika

Osnove korištenja mBot robota

Internet of Things

LittleBits edukacija i projekti

Logo

Osnove programiranja uz Logo